DuniaSemasa

Gempa Morocco : Maghribi belanjakan $12 bilion untuk pemulihan gempa

Raja Maghribi Mohammed VI berkata bahawa negara itu akan membelanjakan 120 bilion dirham ($11.6 bilion; £9.4 bilion) untuk membina semula kawasan yang musnah akibat gempa bumi 8 September.

Dana itu juga akan digunakan untuk menyokong lebih 4.2 juta penduduk di wilayah yang paling terjejas akibat gempa bumi.

Istana berkata pada hari Rabu bahawa dana itu akan digunakan untuk menempatkan semula penduduk yang terjejas, membina semula rumah dan memulihkan infrastruktur dalam tempoh lima tahun.

Gempa bumi berukuran 6.8 magnitud itu, yang paling kuat melanda Maghribi dalam tempoh lebih 60 tahun, mengorbankan lebih 2,900 orang dan mencederakan lebih 5,000 yang lain.

Gempa bumi itu juga memusnahkan infrastruktur dan lebih 50,000 rumah di Pergunungan Tinggi Atlas .

Setakat ini, Maghribi telah menerima sumbangan $700 juta untuk membantu pelan pemulihan gempa buminya.

Negara itu merancang untuk menambah defisit menggunakan dana yang diperuntukkan oleh kerajaan Maghribi, bantuan antarabangsa dan sumbangan berterusan kepada dana pemulihan gempa bumi.

SUMBER : BBC

Misi Bantuan Gempa Marakesh MAPIM

MAPIM MALAYSIA Melancarkan Tabung Bantuan Kecemasan Gempa Marakesh dengan mensasarkan bantuan pelbagai di kawasan terjejas di Morocco.

Setakat laporan, angka kematian dan kecederaan masih meningkat serta merisaukan! Justeru Infaq serta bantuan sahabat peduli Ummah sangat dirayu serta diharapkan.

MASA UNTUK INFAQ & BANTU
Hulurkan sumbangan dan infaq tanda kita bersama membantu ringankan ujian mereka. Sumbangan akan diuruskan sendiri oleh pihak aktivitis MAPIM.

Infaq menerusi Tabung Kemanusiaan MAPIM
(Maybank 562263540066)

Atau klik link berikut —>>> https://www.mapim.org/rayuanmarakesh

Related Articles

Back to top button