PalestinSemasa

Beribu-ribu artis tuntut israel hentikan serangan ke atas Gaza

Lebih 2,000 artis menuntut “gencatan senjata segera” dan pembukaan lintasan Gaza bagi membolehkan penduduk mencari perlindungan di tengah-tengah ketegangan yang semakin meningkat di rantau itu .

Artis untuk Palestine UK mengeluarkan surat pada hari Selasa yang ditandatangani oleh lebih 2,000 artis termasuk novelis terkenal, penyanyi, penulis drama, pembuat filem serta pelakon terkenal seperti Tilda Swinton, Charles Dance, Steve Coogan, Miriam Margolyes dan Peter Mullan.

“Kami menyaksikan jenayah dan malapetaka. Israel telah menjadikan Gaza sebagai runtuhan, memutuskan bekalan air, elektrik, makanan dan ubat-ubatan kepada 2.3 juta rakyat Palestin,” katanya.

Surat itu mengkritik kerajaan yang menyatakan sokongan kepada Israel dan ia berkata akan tiba masanya apabila mereka dipertanggungjawabkan “atas keterlibatan mereka.”

“Tetapi buat masa ini, sambil mengutuk setiap tindakan keganasan terhadap orang awam dan setiap pelanggaran undang-undang antarabangsa sesiapa sahaja yang melakukannya, kewajipan kami adalah melakukan semua yang kami mampu untuk menamatkan kekejaman yang tidak pernah berlaku sebelum ini yang dikenakan ke atas Gaza,” katanya.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button