PalestinSemasa

Pempengaruh media sosial di Gaza berjuang melawan naratif jahat media barat

Genting Gaza –  Ahmed Hijazi adalah antara orang pertama yang tiba di kawasan kejiranan al-Rimal di Bandar Gaza beberapa jam selepas pengeboman Israel.

Kejiranan itu, dengan kafe, butik, bangunan pangsapuri dan vila yang bergaya, telah dibom pada Rabu lalu, meninggalkan jejak kemusnahan, serpihan, kaca pecah dan struktur berlubang.

Hijazi, pencipta kandungan (content creator) dan penyampai program dengan lebih daripada 980,000 pengikut di Instagram, berada di sana untuk menjalankan satu misi sejak serangan Israel ke atas Gaza bermula : untuk menunjukkan kepada dunia apa yang sedang berlaku.

“Peranan kami telah beralih … untuk menyampaikan kepada dunia luar apa yang dilakukan oleh tentera Israel dalam pencerobohannya terhadap kami,” kata Hijazi.

Sebelum serangan itu, dia menggunakan media sosialnya untuk memberi penerangan tentang inisiatif masyarakat dan mempamerkan kehidupan di Gaza, dengan segala keindahannya di sebalik sekatan dan penderitaan.

“Tiada apa-apa lagi di Gaza. Perang telah memusnahkan keindahan.”

‘Di situlah cinta kita tumbuh’

Bangunan tinggi di Gaza telah diratakan, seperti Menara Palestin dan al-Badrasawi, di mana isteri Hijazi pernah mempunyai studio fotografinya.

“Kami mempunyai beberapa detik indah di sana, di situlah cinta kami tumbuh,” kata Hijazi.

Kini, dia menyiarkan video dari dalam hospital, menunjukkan kanak-kanak kesakitan yang ketakutan yang terselamat daripada serangan Israel, dan doktor yang bergelut dengan keletihan dan berhadapan dengan kematian dan kecederaan orang tersayang.

“Apa yang paling memberi kesan kepada saya ialah bayi yang baru lahir dan seluruh keluarganya terbunuh, kanak-kanak menjual lada hitam di pintu sekolah UNRWA, dan kanak-kanak yang cedera yang sedang menghiburkan bapanya di hospital.”

Melawan algoritma 

Hijazi berkata kandungannya telah di ‘shadow ban’, iaitu apabila platform media sosial menyekat kandungan pengguna daripada muncul di timeline followernya.

“Akaun saya telah ditutup dua kali, akses pengikut saya kepada siaran saya telah dihadkan, dan kandungan saya daripada foto dan video telah disekat,” katanya.

Meta, syarikat induk Facebook dan Instagram, berkata ia mengambil “langkah khusus” untuk memantau kandungannya di tengah-tengah keganasan, dan berkata sokongan dan pujian untuk Hamas diharamkan di platformnya. Tetapi rakyat Palestin dan lain-lain menuduh Meta menyekat kandungan yang menggambarkan tindakan Israel di Semenanjung Gaza sebagai sebahagian daripada berat sebelah media Barat yang pro-Israel.

Pelawak yang menangis

Mahmoud Zuaiter terkenal sebagai “Menteri Kebahagiaan” kepada lebih 600,000 pengikutnya. Pelawak itu mengasaskan kumpulan komedi popular yang berpangkalan di Gaza City, Tashweesh pada 2012, telah mencipta nama dengan menggunakan sindiran untuk membuatkan orang ramai “tersenyum dan ketawa”.

“Peranan kami sebagai influencer adalah untuk menyampaikan kebenaran tentang apa yang berlaku di Gaza,” katanya. “Kami telah berjaya dengan menyebarkan video kami di laman media sosial ke saluran TV Arab seperti Al Jazeera dan Al Arabiya.”

Zuaiter, yang pengikutnya meningkat berpuluh-puluh ribu sejak Israel mula mengebom Gaza pada 7 Oktober, menambah bahawa kandungan dari Semenanjung Gaza mesti sampai ke seluruh dunia, bukan hanya negara Arab.

“Kami mendapati kandungan Palestin dalam bahasa Arab terhad kepada negara Arab dan perlu diterjemahkan,” katanya. “Ia sangat membantu jika pempengaruh di sini mempunyai bahasa Inggeris yang baik kerana peranan mereka adalah untuk menyampaikan apa yang berlaku kepada kita kepada dunia.”

Lelaki berusia 37 tahun itu, yang menyiarkan sketsa komedi sebelum ini, berkata keadaan semasa amat sukar.

“Salah satu adegan paling emosional yang saya lihat ialah orang ramai menyelamatkan diri diri dengan sedikit atau tiada barang dari utara ke selatan,” katanya.

 

“Saya mengambil video dan berkongsi di laman rangkaian sosial,” katanya. “Sesetengah pengikut meminta saya untuk lebih optimistik, tetapi saya tidak akan menyembunyikan perasaan saya sebagai rakyat Palestin di Gaza yang melalui ini.”

Keluarga wartawan dan pempengaruh terbunuh

Lebih 2,800 rakyat Palestin telah terbunuh dalam serangan udara Israel, satu pertiga daripadanya kanak-kanak. Pengeboman itu membunuh 11 wartawan setakat ini, mahupun keluarga mereka.

Pembunuhan artis popular, pelakon dan pencipta digital Ali Nisman, yang mempunyai hampir 200,000 pengikut di Facebook, mengejutkan peminatnya.

Nisman, yang video terakhirnya di Facebook dimuat naik Rabu lalu, dibunuh dua hari kemudian pada 13 Oktober.

“Ini Gaza dan, saya bersumpah, jika mereka membunuh kita semua, kubur kita akan melawan,” katanya ketika letupan berbunyi dan asap naik di belakangnya.

Salah satu mesej terakhirnya di X, laman web yang dahulunya dikenali sebagai Twitter, menyentuh hati: “Kawan-kawanku, percayalah kepada Tuhan dan belas kasihan-Nya … Jika kita diputuskan, kita akan bertemu sama ada di Yerusalem atau di syurga.”

Sejak permulaan perang, 11 wartawan telah terbunuh.

Jurugambar Anadolu Agency Ali Jadallah, yang membuat liputan setiap serangan Israel di Semenanjung Gaza sejak 2008, kehilangan tiga adik lelaki dan bapanya minggu lalu selepas peluru berpandu Israel mensasarkan bangunan pangsapuri mereka di kawasan Sheikh Radwan, barat laut Kota Gaza.

Video yang tersebar luas menunjukkan Jadallah membongkok di atas runtuhan, mencium tangan ibunya terdedah, yang akhirnya menjadi satu-satunya yang terselamat. Mayat adik Jadallah masih di bawah runtuhan.

Jadallah sendiri berkongsi video beliau memandu kereta dengan jenazah bapanya di tempat duduk belakang, dan akan mengebumikannya seorang diri kerana tiada masa untuk upacara pengebumian dan menunggu kehadiran orang lain.

Motaz Azaiza, seorang lagi wartawan foto dengan lebih sejuta pengikut di Instagram, merakamkan selepas serangan Israel yang mensasarkan rumah keluarganya di kem pelarian Deir al-Balah. Sekurang-kurangnya 15 ahli keluarganya, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, terbunuh. Salah satu beg mayat itu mengandungi bahagian badan dua orang sepupunya yang lebih muda.

Memerangi naratif jahat media Barat telah memberikan pengguna media sosial di Gaza lebih dorongan untuk berkongsi kebenaran tentang kepungan Israel yang membuatkan mereka terputus bekalan air, makanan, elektrik dan komunikasi di dalam dan di luar Semenanjung Gaza.

Tetapi dengan sambungan rangkaian yang sedikit hingga sifar, ramai orang menggunakan hospital yang menggunakan penjana untuk mengecas telefon dan peranti mereka.

“Semua orang mengambil berat untuk terus berhubung bukan sahaja dengan dunia tetapi dengan keluarga mereka sendiri yang meninggalkan rumah mereka,” kata Ahmed Hijazi.

“Setiap daripada kita mempunyai peranan dalam menyampaikan kebenaran,” tambahnya.

SUMBER : AL JAZEERA

 

Related Articles

Back to top button