PalestinSemasa

‘Bom nuklear’ ke atas Gaza menjadi ‘salah satu pilihan’ : Menteri israel

Menteri Warisan Israel Amichai Eliyahu berkata, menggugurkan “bom nuklear” di Gaza adalah “satu pilihan,” menurut media tempatan.

Eliyahu, seorang menteri dari parti sayap kanan Otzma Yehudit, berkata bahawa, “Salah satu pilihan Israel dalam perang di Gaza ialah menggugurkan bom nuklear,” lapor harian Times of Israel.

Bercakap dalam wawancara radio, Eliyahu juga “menyuarakan bantahannya untuk membenarkan sebarang bantuan kemanusiaan ke Gaza.”

“Kami tidak akan menyerahkan bantuan kemanusiaan kepada Nazi,” kata menteri itu, sambil menambah bahawa “tidak ada orang awam yang tidak terlibat di Gaza.”

Menteri sayap kanan itu juga memaklumkan bahawa penduduk Palestin “boleh pergi ke Ireland atau padang pasir, pengganas di Gaza harus mencari penyelesaian sendiri.”

Beliau menambah, “Sesiapa yang mengibarkan bendera Palestin atau Hamas tidak seharusnya terus hidup di muka bumi.”

‘Ektremis dalam kerajaan’

Sementara itu, ketua pembangkang Yair Lapid menggesa agar Eliyahu dipecat kerana kenyataannya itu.

Lapid menggelarnya sebagai “kenyataan yang mengejutkan dan gila oleh menteri yang tidak bertanggungjawab.”

“Dia mencederakan keluarga mangsa yang diculik, mencederakan masyarakat Israel dan mencederakan kedudukan antarabangsa kami,” katanya dalam platform media sosial X.

“Kehadiran pelampau dalam kerajaan membahayakan kami, membahayakan matlamat perang – mengalahkan Hamas dan membahayakan semua yang diculik,” tambah ketua pembangkang itu.

Dia juga menegaskan bahawa Perdana Menteri Benjamin Netanyahu “mesti memecatnya pagi ini.”

Sejam selepas kenyataan itu, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menggantung menteri warisan daripada mesyuarat kerajaan, kata pejabat perdana menteri.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button