PalestinSemasa

Türkiye panggil pulang dutanya dari Israel

Türkiye telah memanggil semula dutanya di Tel Aviv ketika serangan berterusan Israel ke atas Gaza Palestin berterusan sehingga hari ke-29, dengan sekurang-kurangnya 9,488 rakyat Palestin terbunuh setakat ini.

Duta Besar Sakir Ozkan Torunlar dipanggil semula “memandangkan tragedi kemanusiaan yang berlaku di Gaza,” kementerian luar Turki mengumumkan dalam kenyataan akhbar pada hari Sabtu.

Memandangkan “serangan berterusan oleh Israel terhadap orang awam, dan penolakan Israel terhadap gesaan untuk gencatan senjata dan aliran bantuan kemanusiaan yang berterusan dan tanpa halangan, ia telah memutuskan untuk memanggil Duta Besar kami di Tel Aviv,” kata kementerian itu.

Terdahulu Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menyatakan bahawa negara itu telah menyelar Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, dan akan melakukan segala-galanya untuk membawa jenayah perang Israel ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC).

Perdana Menteriitu “bukan lagi seseorang yang boleh kami bawa berunding, kami telah mencoretnya,” kata Erdogan kepada pemberita di dalam pesawat presiden yang pulang dari Kazakhstan.

Dia berkata bahawa Netanyahu telah kehilangan sokongan rakyat Israel dan dia mahu mendapatkan sokongan untuk pembunuhan beramai-ramai melalui retorik agama.

Erdogan juga berkata Ankara “bersedia untuk bertindak sebagai negara penjamin bagi Gaza”, mengulangi sokongan Türkiye untuk rakyat Palestin di Gaza di tengah-tengah pencerobohan berterusan Israel.

Palestin memuji keputusan Türkiye

Kementerian Luar Palestin mengalu-alukan keputusan oleh Türkiye dalam satu kenyataan, menyifatkannya sebagai “pendirian Türkiye menentang perang di Semenanjung Gaza, gesaannya untuk menghentikan perang serta-merta, dan bantahannya terhadap jenayah yang dilakukan terhadap rakyat kita”.

Kenyataan yang diterima oleh agensi berita Turki Anadolu berkata, langkah itu adalah lanjutan daripada kedudukan Türkiye yang menyokong dan melindungi hak rakyat Palestin di semua platform.

Ia memuji Türkiye atas usaha politik dan diplomatiknya dalam mendesak penamatan perang di Gaza dan memastikan keperluan asas kemanusiaan di kawasan yang disekat itu.​​​​​​​

Kementerian juga menyeru negara-negara untuk mengambil kedudukan berani yang sama dan mengkaji semula hubungan diplomatik mereka dengan Israel.

 

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button