PalestinSemasa

China gesa Israel hentikan serangan  ke atas Rafah

China telah meminta Israel menghentikan operasi ketenteraannya kerana serangan ke atas Rafah di selatan Gaza yang terkepung.

“Beijing menyeru Israel untuk menghentikan semua operasi ketenteraan secepat mungkin, melakukan segala yang mungkin untuk mengelakkan korban dalam kalangan orang awam yang tidak berdosa dan mencegah bencana kemanusiaan yang dahsyat di Rafah daripada bertambah buruk,” kata satu kenyataan Kementerian Luar pada Selasa.

Ia menambah bahawa China “menentang dan mengutuk” tindakan yang membahayakan orang awam dan melanggar undang-undang antarabangsa.

Israel telah mengumumkan rancangan untuk melancarkan serangan darat di Rafah, rumah kepada lebih 1 juta orang yang mencari perlindungan daripada perang.

Serangan yang dirancang telah mencetuskan kebimbangan tentang malapetaka kemanusiaan di Rafah.

Penduduk Palestin telah mencari perlindungan di bandar itu ketika Israel menggempur seluruh enklaf itu sejak 7 Oktober. Pengeboman Israel telah membunuh lebih 28,000 orang dan menyebabkan kemusnahan besar-besaran dan kekurangan barang keperluan.

Peperangan Israel ke atas Gaza telah memaksa 85 peratus penduduk wilayah itu menjadi pelarian di tengah-tengah kekurangan makanan, air bersih dan ubat-ubatan yang teruk, manakala 60 peratus daripada infrastruktur wilayah itu telah rosak atau musnah, menurut PBB.

Israel didakwa melakukan pembunuhan beramai-ramai di Mahkamah Keadilan Antarabangsa, dalam keputusan kes yang difailkan pada Disember adalah munasabah.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button