PalestinSemasa

‘Ini adalah saat genting’: Rakyat Tunisia zahir sokongan kepada Palestin

Tunis, Tunisia – Tunis telah menjadi ibu negara Arab terbaharu yang menyuarakan sokongannya kepada rakyat Palestin di tengah-tengah krisis yang meletus di Palestin .

Mereka menyusuli penunjuk perasaan di Amman, Baghdad dan Kaherah, dengan kira-kira 3,000 orang turun ke jalan Tunis pada hari Khamis dalam gelombang solidariti untuk rakyat Palestin yang kini menghadapi pengeboman Israel.

Sementara itu, di Gaza, Israel meneruskan hari keenam serangan udaranya sebagai tindak balas kepada serangan mengejut Sabtu oleh kumpulan Palestin Hamas, yang mengakibatkan ratusan terbunuh dan lebih 150 orang Israel ditawan.

Tetapi tindak balas Israel juga menyebabkan orang awam terbunuh, cedera dan kehilangan tempat tinggal. Kementerian kesihatan Gaza menganggarkan bahawa 1,537 rakyat Palestin telah terkorban dalam pengeboman setakat pagi Jumaat, dan sekatan yang dikenakan Israel telah memutuskan bekalan makanan, air, elektrik dan bahan api ke wilayah itu, yang menempatkan 2.3 juta orang.

Berarak melalui jalanan di Avenue de la Liberte di pusat bandar Tunis, pelajar berusia 18 tahun Ayoub Alouj melahirkan kebimbangan terhadap apa yang dianggapnya sebagai kezaliman Israel di Gaza.

“Ini adalah saat yang kritikal dan kami ingin mengatakan bahawa kami bersama Palestin dan menentang gerakan Zionis,” katanya ketika dia dan penunjuk perasaan lain menghampiri masjid besar di tengah Tunis.

“Saya tidak mempunyai masalah dengan orang Yahudi,” tambah Alouj. “Hanya dengan Zionis.”

Penunjuk perasaan seperti Alouj adalah sebahagian daripada seruan yang semakin meningkat untuk keadilan yang telah menyatukan negara-negara di seluruh dunia Arab.

Malah pengkritik kerajaan menyertai perarakan di Tunis, mengingkari perintah melarang mereka daripada hadir di perhimpunan awam. Kemunculan mereka mencerminkan lonjakan sokongan orang ramai terhadap perjuangan Palestin.

Sumber : Al Jazeera

Related Articles

Back to top button