Semasa

Cucu Mandela kecam AU terhadap pemberian status kepada Israel

Cucu bekas presiden Afrika Selatan, Nelson Mandela, Zwelivelile Mandela, sekeras-kerasnya membantah terhadap tindakan Kesatuan Afrika untuk memberikan status pemerhati kepada Israel.

“Kita tidak boleh menormalisasi hubungan dengan apartheid Israel tatkala mereka terus mengabaikan hak asasi manusia Palestin di mana mereka penjara, menyeksa dan memaksa orang awam yang tidak bersala.

Mereka telah melanggar undang-undang antarabangsa dan menganggap seolah-olah itu adalah undang-undang untuk diri mereka sendiri,” Mandela, sebuah parlimen anggota Kongres Nasional Afrika yang berkuasa, dalam satu kenyataan pada Rabu.

Beliau mengatakan keputusan itu “salah” kerana ketua Suruhanjaya AU Moussa Faki Mahamat “bertindak secara berat sebelah dan tanpa berunding dengan anggota eksekutif Kesatuan Afrika.”

Mandela mendesak kerajaan Afrika Selatan untuk memutuskan semua hubungan diplomatik dan mengusir duta besar Tel Aviv, dengan menekankan bahawa “apartheid Israel” telah berulang kali menolak untuk menjadi sebahagian dari “proses perdamaian yang tulen.”

Namun, Mahamat mempertahankan langkah itu dan mengatakan ia termasuk dalam “bidang kecekapannya” dan mendakwa bahawa keputusan itu diambil kerana Israel telah memulihkan hubungan diplomatik dengan lebih dari dua pertiga negara anggota AU.

Walau bagaimanapun, pakar telah mengenal pasti kelemahan dalam kenyataan Mahamat, menunjukkan bahawa ketua Suruhanjaya AU hanya dapat memberikan status itu jika negara pemohon menjalankannya selaras dengan Undang-Undang Perlembagaan AU, dan negara-negara anggota AU tidak menentang akreditasi.

“Kami menyeru orang Afrika di seluruh benua dan diaspora untuk keluar untuk protes… Kita mesti bantah keputusan berat sebelah untuk memberikan status pemerhati kepada rejim apartheid Israel,” kata Mandela.

Merujuk kepada laporan bahawa beberapa warga Afrika Selatan berkhidmat dalam tentera Israel, beliau mengatakan kerajaan perlu kerana “jenayah perang dan melanggar Akta Bantuan Ketenteraan Asing negara”.

“Mereka bersalah kerana telah melakukan pelanggaran hak asasi manusia terhadap warga  Palestin hampir setiap hari,” kata Mandela.

_________________________________________________

MASA UNTUK BERTINDAK!
Sumbangan anda untuk rakyat Palestin yang menderita sangat diperlukan.

Klik :
http://tabunggaza.com

ATAU menerusi Akaun Maybank Dana MAPIM :

5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button