Semasa

Demam babi Afrika dikesan di Penampang

KOTA KINABALU : Penampang telah ditetapkan sebagai daerah baharu di Sabah, yang telah terjejas oleh Demam Babi Afrika (ASF).

Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah dan Timbalan Ketua Menteri, Datuk Dr Jeffrey Kitingan, berkata  virus ASF ditemui pada 14 Disember dan telah merebak ke lima kampung di Inobong, Sugud, dan Koidupan.

“Kes terbabit membabitkan sebanyak 229 ekor babi kepunyaan enam pemilik yang berbeza. Kerugian dianggarkan mencecah RM115,000,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini, semalam.

Menurut Jeffrey, Penampang juga mempunyai ladang babi komersial dengan anggaran 2,900 ekor babi.

Pihaknya melalui Jabatan Perkhidmatan Veterinar Sabah (JPVS) akan mengadakan kempen kesedaran di Penampang bagi mengelak virus itu merebak ke daerah sekitar lain, tambahnya.

Jelasnya, ini dilakukan bagi memastikan rakyat sedar tentang ASF.

JPVS akan memantau dan menyekat pergerakan khinzir dan produk khinzir yang tidak keluar dari kawasan Penampang ketika ini, menurut Jeffrey.

Sejak wabak ASF kali pertama diisytiharkan pada tahun lalu, sebanyak 10 daerah diisytiharkan bebas ASF selepas 60 hari sejak kes terakhir dilaporkan.

Kota Marudu, Pitas, Sandakan, Kinabatangan, Beluran, Telupid, Tongod, Tawau, Lahad Datu, dan Semporna adalah antara daerah yang terjejas.

-AGENSI

Related Articles

Back to top button