PalestinSemasa

‘Dia belum mati!’ Warga Palestin ratapi anaknya yang dibunuh oleh israel

Nablus – Dunya Ghanem berdiri di tepi mayat anaknya dengan rasa tidak percaya.

“Ayuh, Jihad, sayangku. Bangun. Mari pulang…” Dia memujuknya di bilik mayat pada pagi Isnin sambil membelai muka anaknya yang terbunuh.

Dia meletakkan tangannya di atas dada. “Jihad masih hidup. Jantungnya berdegup kencang,” tegasnya kepada keluarga dan rakan-rakan yang datang untuk memujuknya.

“Jihad hanya tidur.”

Dia mencengkam tangan pegawai perubatan yang cuba memindahkan mayat anaknya ke dalam peti sejuk bilik mayat, menolak tangan mereka dan menjerit, “Dia tidak mati! Dia akan kesejukan di sana!”

Namun akhirnya dia akur. Apabila tiba masanya untuk mengebumikan Jihad Saleh yang berusia 29 tahun, Dunya memikul anaknya di bahu, mengetuai pengusung, yang semuanya lelaki.

Dunya bergelut untuk bercakap tentang anaknya sambil menangis. “Saya bermimpi melihat dia berkahwin,” dia tersedak.

Jihad dan Mohammad Qasim Abu Zar yang berusia 17 tahun telah dibunuh oleh tentera Israel semasa serbuan di perkampungan Zawata di utara Tebing Barat pada malam Ahad.

Lebih 20 kenderaan tentera Israel memasuki Zawata, barat bandar Nablus, mencetuskan konfrontasi di mana tentera melepaskan peluru hidup dan gas pemedih mata ke arah mereka.

Sekurang-kurangnya tiga orang cedera, termasuk seorang yang masih dalam keadaan kritikal.

Tentera Israel telah membunuh sekurang-kurangnya 95 rakyat Palestin di Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur dan mencederakan lebih 1,800 sejak 7 Oktober, kata Kementerian Kesihatan Palestin.

Israel melancarkan kempen pengeboman tanpa henti ke atas Gaza yang berterusan sejak 17 hari lalu, membunuh 5,087 rakyat Palestin di sana sehingga kini, termasuk 2,055 kanak-kanak dan 1,119 wanita, manakala lebih 15,200 orang telah cedera.

Di Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur, tentera Israel telah meningkatkan serbuan  hariannya ke atas kawasan kejiranan, kampung dan bandar Palestin sejak 7 Oktober. Pembunuhan penduduk oleh peneroka bersenjata juga meningkat.

Keganasan yang semakin meningkat telah mencetuskan protes dan konfrontasi setiap hari terhadap tentera Israel di pusat pemeriksaan, pangkalan tentera dan penempatan.

Sepupu Jihad, Wa’ed Ghanem, 19, berkata Jihad pernah menjadi buruh di Israel tetapi baru-baru ini meninggalkan pekerjaannya dan memasang gerobak kopi di kampungnya.

“Dia seorang yang sederhana. Dia mencintai kehidupannya. Tetapi selepas sepupu dan rakan terdekatnya, Omayr, dibunuh, dia menjadi orang yang berbeza,” katanya kepada Al Jazeera.

Omayr Lolah, 19, ditembak oleh tentera Israel pada Februari dan meninggal dunia akibat luka tembak pada Mac.

Seramai 11 rakyat Palestin terbunuh dan lebih 100 cedera dalam serbuan kejam Israel ke atas Nablus pada 23 Februari lalu.

“Jihad berhenti bekerja, berhenti meneruskan hidupnya selepas Omayr dibunuh,” kata Wa’ed Ghanem.

Kehilangan rakan dan keluarga akibat serbuan Israel adalah sesuatu yang dialami kebanyakan anak muda di wilayah Palestin yang dijajah, kehilangan dan trauma yang sering membebankan mereka seumur hidup.

Dunya tidak dapat melakukan lebih daripada sekadar berada dalam pelukan saudara-maranya, tetapi dia berkata dia bangga dapat membawa anaknya ke tempat peristirahatan terakhirnya.

SUMBER : AL JAZEERA

 

Related Articles

Back to top button