KemanusiaanSemasa

Orang Yahudi Eropah kutuk kekejaman israel

Apabila Jonathan Ofir mendengar Barat mengutuk keras serangan Hamas pada 7 Oktober, ditambah dengan banyak kenyataan yang menyokong hak negara itu — sebenarnya — untuk membalas dendam, dia mula risau kerana dia tahu apa maksudnya.

“Iaitu, lampu hijau untuk Israel melakukan pembunuhan beramai-ramai yang lebih besar,” kata pemuzik, konduktor dan penulis Yahudi itu.

Kempen pengeboman yang berterusan dan kejam oleh Israel sejak itu telah membunuh lebih 5,100 orang di Semenanjung Gaza, dengan sebahagian besar wilayah itu menjadi runtuhan dalam masa lebih dua minggu. Sebuah NGO Palestin melaporkan bahawa pengeboman Israel ke atas Gaza secara tragis telah meragut nyawa seorang kanak-kanak Palestin setiap 15 minit sejak bermulanya konflik.

Ofir, seorang pejuang pro-Palestin yang dilahirkan di Israel tetapi tinggal di ibu negara Denmark, Copenhagen, adalah antara ramai orang Yahudi di Eropah yang mengkritik dasar Israel dan telah menyertai bantahan terhadap serangan ke atas Gaza yang meledak di seluruh benua.

Dari Glasgow ke London, Paris ke Barcelona, ​​ramai menyertai perhimpunan pro-Palestin untuk menyatakan solidariti dengan penduduk di kawasan yang disekat itu. Mereka mewakili minoriti Yahudi yang lantang memperjuangkan hak orang yang telah hidup di bawah penjajahan Israel selama beberapa generasi – orang Palestin.

Naama Farjoun dibesarkan di Jerusalem, tetapi telah lama menggambarkan dirinya sebagai seorang Yahudi anti-Zionis. Pada Januari 2001, dia meninggalkan Israel, hanya beberapa bulan selepas tercetusnya Intifada kedua. Hari ini, lelaki berusia 54 tahun itu tinggal di pinggir Valencia, Sepanyol.

“Saya meninggalkan [Israel] kerana saya tidak dapat menanggung beban menjadi warganegara [Israel] dalam negara perkauman,” kata ibu kepada dua anak itu, yang berkata bahawa dia setiap hari marah dengan “pendudukan dan diskriminasi Israel terhadap rakyat Palestin saya”.

Farjoun memberitahu Al Jazeera, “Saya percaya peristiwa tragis semasa adalah akibat langsung daripada tahun penderaan, penindasan, keganasan dan tekanan yang dilaksanakan oleh Israel.”

Orang Yahudi – termasuk Yahudi Israel – menyuarakan kecaman mereka terhadap kelakuan Israel terhadap Palestin bukanlah satu fenomena baru. Apa yang dipanggil Israeli refuseniks – rakyat Israel yang telah menolak undang-undang wajib perkhidmatan ketenteraan sebagai protes terhadap layanan negara terhadap Palestin – sering menjalani hukuman penjara kerana prinsip mereka.

Joseph Abileah, seorang pemuzik kelahiran Austria, dianggap sebagai individu pertama di Israel yang dibicarakan kerana enggan berkhidmat dalam tentera Israel, berbuat demikian hanya beberapa bulan selepas negara Yahudi ditubuhkan pada tahun 1948. Pemain biola itu berjaya melarikan diri hukuman penjara, dan pendiriannya membuka jalan bagi generasi penentang seterusnya.

Namun, sebagaimana golongan penentang Israel sering menghadapi tindak balas terhadap keyakinan mereka, begitu juga dengan Yahudi pro-Palestin di tempat lain.

Ia, kata seorang penduduk Eropah, jarang mudah untuk menyokong Palestin secara terbuka dan mengutuk Israel sebagai Yahudi yang mengisytiharkan dirinya sendiri.

“Sebagai seorang Yahudi, dan khususnya sebagai seorang Yahudi Israel, saya rasa adalah menjadi tanggungjawab saya untuk mengatakan bahawa ini bukan atas nama saya, dan saya akan memeranginya seperti itu,” tegas Ofir. “Kerana kebebasan, keadilan dan kesaksamaan bagi rakyat Palestin adalah satu keperluan, dan jika keperluan itu tidak mencukupi, ia bukan sahaja memudaratkan mereka, ia akan menghantui orang Yahudi.”

“Kita perlu … bekerja ke arah masa depan bersama di mana kita tidak membahayakan satu sama lain – kita perlu mewujudkan budaya keamanan. Ketuanan Yahudi tidak akan mencapai itu.”

SUMBER : AL JAZEERA

 

Related Articles

Back to top button