PalestinSemasa

Lebih 1,500 masih di bawah runtuhan, 436 terbunuh selepas pengeboman Israel di Gaza

Lebih 400 rakyat Palestin terbunuh akibat serangan israel ke atas Gaza semalam.

“Israel melakukan 23 pembunuhan beramai-ramai dalam tempoh 24 jam yang lalu yang menyebabkan 436 orang terkorban, termasuk 182 kanak-kanak,” kata Kementerian Kesihatan Palestin di Gaza pada Isnin.

Kebanyakan mereka yang terbunuh adalah wanita dan kanak-kanak, sumber perubatan memberitahu agensi berita Palestin WAFA. Jumlah wanita, kanak-kanak dan warga tua yang terbunuh pada hari Ahad menyumbang 70 peratus daripada jumlah kematian, menurut sumber.

Kementerian itu berkata ia menerima laporan kira-kira 1,500 orang, termasuk 830 kanak-kanak yang masih berada di bawah runtuhan bangunan yang dibom.

Serangan itu tertumpu di Jabalya dan Beit Lahiya di utara, kawasan kejiranan Al Gusta dan Al Rimal serta kem pelarian Al Shati di barat dan Khan Younis dan Rafah di selatan Gaza.

Mereka berkata 44 rakyat Palestin terbunuh di Khan Younis, 57 di Rafah, 168 di Al Wusta, 66 di Gaza dan 44 di utara.

Enam terbunuh dan 11 lagi cedera dalam pengeboman sebuah rumah di Rafah, sambungnya.

Dalam pengeboman rumah keluarga Abu Habis di Al Sarara, lima terbunuh. Ada yang cedera dalam serangan ke atas rumah keluarga Al Zitani di kawasan kejiranan Al Amal.

Serangan mensasarkan sebuah rumah di Al Maghraqa di tengah-tengah Gaza, membunuh empat orang dan mencederakan enam yang lain. Satu lagi serangan mensasarkan sebuah rumah di kawasan Zawayda di tengah-tengah kawasan itu.

“Pesawat perang penjajah melancarkan beberapa serangan ke atas dua rumah di kawasan Al Tirnis kem Jabaliya dan masjid Albania di kem di utara Gaza, menyebabkan 20 maut, manakala berpuluh-puluh masih di bawah runtuhan,” kata WAFA.

Angka kematian meningkat

Beberapa serangan Israel dilaporkan berhampiran Kompleks Perubatan Al Shifa di tengah Gaza dan berhampiran Hospital Al Quds di kejiranan Tel al Hawa di barat enklaf itu, yang disasarkan buat kali kedua.

Pesawat perang dan tentera artileri Israel yang ditempatkan berhampiran sempadan timur Gaza mengambil bahagian dalam serangan yang dipergiatkan.

Angka kematian rakyat Palestin akibat serangan udara Israel ke atas Gaza telah meningkat kepada 5,087, kata Kementerian Kesihatan Gaza.

“Kematian termasuk 2,055 kanak-kanak, 1,119 wanita dan 217 warga emas,” kata jurucakap kementerian Ashraf al Qudra pada sidang media di Gaza City.

Beliau berkata 15,273 orang turut cedera dalam serangan Israel.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button