DuniaSemasa

Dibuang sekolah kerana bantah penggunaan tandas oleh transgender

ONTARIO: Josh Alexander, seorang pelajar berusia 16 tahun di Sekolah Tinggi Katolik St. Joseph di Kanada, telah digantung sekolah kerana membantah penggunaan tandas oleh transgender.

Sekolah Tinggi Katolik St. Joseph di Renfrew, Ontario, membenarkan lelaki transgender menggunakan tandas wanita.

Sebelum ini Alexander juga pernah digantung kerana membantah dasar transgender sekolah pada bulan November, atas alasan dia ‘membuli’.

Semasa hadir ke sekolah pada 6 Februari, dia digantung sekali lagi dan ditangkap atas alasan menceroboh sekolah. Dia telah dibebaskan tetapi masih dilarang daripada menghadiri kelas hingga akhir tahun persekolahan.

Dalam  temu bual EWTN News Nightly, Alexander, dimaklumkan oleh pelajar perempuan bahawa ada pelajar lelaki menggunakan tandas wanita. Alexander menyuarakan kebimbangannya kepada pentadbiran sekolah tetapi tidak diendahkan. Bersama pelajar lain yang prihatin, Alexander menganjurkan protes di sekolah dan, dua hari sebelum acara protes, dia telah digantung sekolah.

Pihak St Joseph mendakwa tindakan Alexander itu membuli pelajar transgender. Alexander pula memberitahu EWTN itu bukan niatnya.

“Masalah saya bukan dengan pelajar individu,” kata Alexander. “Saya mempunyai masalah dengan sistem yang akan menggalakkan bentuk salah laku ini.”

“Saya bersimpati dengan pelajar transgender yang keliru,” tambah Alexander, “kerana mereka telah dianiaya oleh ibu bapa mereka, masyarakat dan sistem pendidikan yang telah mendorong indoktrinasi ini kepada mereka. Tetapi pada masa yang sama itu tidak bermakna saya akan membenarkan tingkah laku mereka yang salah, terutamanya apabila ia melanggar privasi rakan sebaya saya.”

Lembaga Sekolah Daerah Katolik Renfrew County, yang menguruskan Sekolah Menengah St. Joseph dan 20 sekolah rendah dan menengah lain di daerah ini, menangani isu itu dalam ‘surat terbuka’ kepada masyarakat.

“Tingkah laku buli yang mewujudkan ruang yang tidak selamat untuk pelajar kami tidak boleh diterima.  Orang transeksual tidak seharusnya dipaksa menggunakan tandas atau bilik persalinan yang berasingan kerana ada pihak menyatakan ketidakselesaan atau sikap transfobik, seperti, ‘wanita trans adalah ancaman kepada wanita lain,’” tulis Mark Searson, pengarah pendidikan di Lembaga Sekolah Daerah Katolik Renfrew County, dalam satu kenyataan pada 13 Februari.

Alexander, yang diwakili oleh firma undang-undang Liberty Coalition Canada, merancang untuk memfailkan aduan hak asasi manusia kerana melanggar kebebasan beragamanya.

 

Related Articles

Back to top button