PalestinSemasa

israel enggan terima tawaran bebaskan dua tebusan rakyatnya

Hamas memaklumkan mereka menawarkan untuk membebaskan dua orang israel yang ditangkap tetapi kerajaan Israel enggan menerima mereka. 

Abu Obeida, jurucakap Briged al-Qassam, sayap bersenjata Hamas, berkata bahawa pengantara Qatar diberitahu tentang hasrat kumpulan itu untuk membebaskan orang israel pada hari Jumaat, pada hari yang sama membebaskan warga Amerika Judith Tai Ranaan dan anak perempuannya Natalie .

“Kami memaklumkan kepada saudara Qatar kami petang semalam bahawa kami akan membebaskan Nourit Yitshaq dan Yokhefed Lifshitz atas sebab kemanusiaan dan tanpa mengharapkan balasan. Bagaimanapun, kerajaan penjajah israel enggan menerima mereka,” kata Obeida di Telegram pada hari Sabtu.

Hamas menangkap kira-kira 210 orang semasa serangan mautnya di selatan israel pada 7 Oktober dan mereka ditahan di lokasi yang tidak diketahui di dalam Gaza.

Dalam satu kenyataan ringkas, pejabat Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata, “Kami tidak akan merujuk kepada propaganda palsu oleh Hamas. Kami akan terus bertindak dalam segala cara untuk mengembalikan semua orang yang diculik dan hilang ke rumah.”

Qatar, yang menjadi pengantara pembebasan tebusan, tidak mempunyai sebarang komen.

Dalam satu kenyataan kemudian, Obeida berkata Hamas masih bersedia untuk membebaskan dua orang itu pada hari Ahad ini dengan menggunakan prosedur yang sama seperti dalam pembebasan rakyat Amerika.

‘Enggan mengambil mereka’

Jurucakap Hamas, Khaled al-Qaddoumi memberitahu Al Jazeera bahawa kerajaan Israel “tidak serius” mengenai pembebasan tawanan.

“Kami telah menawarkan untuk menyerahkan tawanan yang berada dalam keadaan yang teruk atas sebab kemanusiaan semata-mata. Kami mahu menyerahkan mereka kepada keluarga mereka tetapi kerajaan tidak serius. Malangnya, kerajaan Israel enggan mengambil mereka.”

Al-Qaddoumi berkata Israel tidak memberikan alasan untuk tidak menerima tawaran itu.

SUMBER : AL JAZEERA

 

Related Articles

Back to top button