PalestinSemasa

Dua lagi korban mangsa tentera penceroboh israel di Jenin

JENIN: Dua rakyat Palestin terbunuh dan seorang cedera dalam serbuan tentera israel di bandar Jenin dan kem pelarian, utara Tebing Barat yang diduduki malam Rabu, menurut sumber perubatan.

 

Wartawan WAFA melaporkan konfrontasi meletus antara penduduk Palestin dan pasukan pendudukan israel sejurus selepas mereka menyerbu kem tersebut, di mana dua rakyat Palestin terbunuh kerana tembakan israel. Kedua-duanya dikenali sebagai Naeem Jamal Zubaidi, 27, dan Mohammad Ayman Saadi, 26. Seorang lagi warga Palestin mengalami kecederaan sederhana.

Sekurang-kurangnya empat rakyat Palestin telah ditangkap oleh tentera israel yang menyerang semasa serbuan itu, dua daripadanya dikatakan diserang dan dirempuh ketika menaiki motosikal oleh kenderaan tentera israel sebelum mereka ditangkap.

Serangan sehari itu telah diumumkan di Jenin pada pagi Khamis mengenai dua rakyat Palestin yang dibunuh oleh tentera penceroboh.

Angka terbaharu menunjukkan jumlah rakyat Palestin yang terbunuh oleh tentera penjajah israel sejak awal tahun ini kepada 210, termasuk 158 di Tebing Barat dan 52 di Gaza.

BACA JUGA
Pemuda Palestin bangkit, tidak gentar serangan zionis israel

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh peneroka haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin  sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Klik:
www.tabunggaza.com

ATAU menerusi
Akaun Maybank Dana MAPIM:
5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini

https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button