PalestinSemasa

‘Kemusnahan besar-besaran’ Gaza tidak pernah berlaku sebelum ini : Ketua PBB

Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres berkata kemusnahan seperti di Gaza tidak pernah berlaku di mana-mana sebelum ini, dan hak rakyat Palestin untuk bernegara mesti diiktiraf oleh semua.

Berucap pada sidang kemuncak Pergerakan Negara-Negara Berkecuali (NAM) ke-19 di Kampala, Guterres berkata keengganan israel untuk menerima penyelesaian dua negara untuk Israel dan Palestin dan penafian hak untuk menjadi negara bagi rakyat Palestin adalah tidak boleh diterima. “Ini akan memanjangkan konflik yang telah menjadi ancaman besar kepada keamanan dan keselamatan global; memburukkan polarisasi dan melahirkan pelampau di mana-mana,” katanya.

“Sidang kemuncak ini jatuh pada satu lagi detik perpecahan yang parah, hak asasi manusia, undang-undang antarabangsa, Konvensyen Geneva, dan Piagam PBB telah dilanggar tanpa hukuman. Saya tidak akan berputus asa dalam gesaan saya untuk gencatan senjata kemanusiaan dan pembebasan segera tanpa syarat,” tambahnya.

“Kemusnahan besar-besaran Gaza dan jumlah korban awam yang banyak  dalam tempoh singkat adalah sama sekali tidak pernah berlaku sebelum mandat saya,” kata setiausaha agung itu, sambil menyatakan bahawa PBB juga telah terjejas kerana 152 kakitangan telah terbunuh.

Bukan sahaja mati terkena bom

Kempen tentera Israel di Gaza sejak pencerobohan Hamas 7 Oktober telah membunuh hampir 25,000 orang selain menyebabkan perpiindahan besar-besaran, kemusnahan dan kekurangan makanan, air dan ubat-ubatan.

Guterres berkata rakyat di Gaza sedang mati, bukan sahaja akibat bom dan peluru tetapi kerana kekurangan makanan dan air bersih, dan hospital tanpa bekalan elektrik dan ubat.

“Walaupun anggota kemanusiaan melakukan yang terbaik untuk menyampaikan bantuan, mereka menghadapi pengeboman berterusan setiap hari, di tengah-tengah kekangan besar yang ditimbulkan oleh jalan raya yang rosak, komunikasi terputus dan penafian akses,” katanya.

“Kami melihat konvergensi yang jelas antara prinsip Piagam PBB dan prinsip Pergerakan Negara-Negara Berkecuali Bandung. Dan anda mempunyai peranan penting di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.”

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah berkata bahawa beliau menentang pembentukkan  negara Palestin selepas perang.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button