SemasaSyria

Dua maut peluru berpandu israel bedil Syria

DAMASCUS: Dua orang awam Syria terbunuh dalam serangan peluru berpandu udara israel di bulan Ramadan pada Selasa, serangan ke-4 di kawasan yang dikuasai kerajaan di negara yang dilanda perang itu dalam tempoh kurang seminggu, lapor media.

Menurut Agensi Berita Negara (SANA), pada 12:15 pagi Isnin waktu tempatan, israel melakukan serangan misil udara dan mengakibatkan kematian 2 orang awam.

“Serangan itu datang dari arah Golan Syria yang dicerobohi, menyasarkan beberapa titik di sekitar Damsyik dan wilayah selatan”, tambahnya.

Sepanjang lebih sedekad perang saudara di Syria, israel telah melancarkan ratusan serangan udara ke atas wilayah Syria, terutamanya menyasarkan tentera yang disokong Iran dan pejuang Hizbullah Lubnan serta kedudukan tentera Syria.

SANA melaporkan sebelum ini berlaku letupan di sekitar Damsyik.

Pemantau perang Syrian Observatory for Human Rights melaporkan angka kematian yang sama, sambil menambah bahawa israel telah melepaskan peluru berpandu yang menyasarkan kawasan tentera yang dikawal oleh kumpulan yang disokong Iran serta pertahanan udara rejim.

Pertahanan udara Syria memintas sekurang-kurangnya dua peluru berpandu, kata Observatory.

Israel menyerang awal Ahad berhampiran bandar Homs di barat, selepas menyerang ibu negara Syria Khamis dan awal Jumaat.

Pengeboman kereta yang jarang berlaku turut menggegarkan Damsyik pada Ahad, tanpa kematian dilaporkan dan tiada pihak yang mengaku bertanggungjawab.

Perang Syria meletus pada 2011 dengan penindasan kejam terhadap protes anti-kerajaan secara aman dan meningkat kepada konflik bersenjata maut yang menarik kuasa asing serta pejuang jihad global.

Lebih daripada setengah juta orang telah terbunuh dan kira-kira separuh daripada penduduk sebelum perang Syria telah dipaksa keluar dari rumah mereka.


MAPIM Malaysia menjemput sahabat peduli Ummah untuk sama menjayakan Misi Bantuan Kemanusiaan Syria. Justeru berikut bantuan terdesak yg diperlukan:

– RM250 bantuan selimut
– RM600 saham wakaf rumah pelarian
– RM500 bantuan ubat-ubatan
– RM250 bantuan food pack 1 bulan
– RM250 bantuan alat pemanas
– RM500 wakaf saham bina sekolah #40
– RM500 bantuan kitchen/kilang roti MAPIM
____
2 CARA MENYUMBANG
KE DANA BANTUAN KECEMASAN
MISI RESCUE SYRIA (MAPIM)
_____
1. Saudara yg prihatin boleh terus menyumbang melalui bank pilihan secara online (FPX):

INFAQ SEKARANG ▶️ www.rayuansyria.com

ATAU

2. Salurkan Sumbangan
Menerusi Maybank
SYRIA EMERGENCY APPEAL (DANA MAPIM)
Akaun No : 562834636987

Related Articles

Back to top button