DomestikSemasa

“Empat tahun lalu tak pernah berlaku kejadian seperti ini”

Chukai: Tempoh sepanjang kira-kira empat tahun telah menjadi pengakhiran yang membimbangkan buat seorang penternak haiwan apabila pertama kali berlaku kejadian lembu ternakannya dibaham oleh harimau.

Demikian dikongsikan Ramli Mohamad, 65, dari Kampung Chabang, Kerteh, apabila seekor daripada 25 lembu ternakannya ditemui mati dibaham harimau selepas menyedari lembu itu hilang ketika mahu memberi makanan kira-kira jam 3 petang Jumaat lalu.

Susulan itu, Ramli berkata, beliau bersama menantu, Mohd Safwan Mat Pilus, 35, menjumpai bangkai lembu berusia tiga tahun itu dalam kawasan berparit yang terletak tidak jauh dari kandang semasa melakukan pencarian di sekitar kebun.

“Semasa kami jumpa, badan dan kepala lembu saya itu dalam keadaan terpisah. Selain itu, kesan tapak kaki harimau juga ditemui di sekitar kawasan itu dan selepas diperiksa, terdapat ada kesan gigitan di bahagian leher lembu.

“Sebelum ini, saya tidak pernah dengar ada lembu peliharaan penduduk lain menjadi mangsa. Oleh itu, kejadian ini membimbangkan kami semua,” katanya.

Mohd Safwan pula memberitahu susulan kejadian itu, beliau kini sangat bimbang untuk ke kandang memberi makan lembu ternakan bapa mentuanya.

“Saya berasa pelik sebab harimau masuk hingga ke sini sedangkan hutan tebal jauh dari kandang ini. Sebelum ini, saya selalu ke sana sendirian untuk memberi makan ternakan. Namun apabila kejadian itu berlaku, saya mulai takut untuk pergi sendirian lagi.” katanya.

Beliau berkata, perkara itu sudah dimaklumkan kepada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar Dan Taman Negara (PERHILITAN) bagi tindakan lanjut.

Sementara itu Pengarah PERHILITAN Terengganu, Loo Kean Seong, ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian berkenaan.

Berikutan itu, beliau berkata, pihaknya melakukan siasatan dan pemantauan di kawasan terbabit, serta menasihati para penternak supaya berwaspada bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini.

“Orang ramai diminta jauhi kawasan itu dan tidak mengganggu sekiranya terserempak dengan harimau, sebaliknya segera menghubungi pihak kami,” katanya.

-Berita Harian

Oleh Faiz Danial – Wartawan Pelatih Ummah Today

Related Articles

Back to top button