PalestinSemasa

AS soal israel mengenai pembunuhan kanak-kanak berusia 6 tahun

Jabatan Negara AS akan meminta israel untuk memberikan maklumat lanjut mengenai pembunuhan kanak-kanak 6 tahun warga Palestin Hind Rajab di Gaza yang dikepung, kata jurucakap Matthew Mille, yang menggesa siasatan penuh terhadap perkara itu selepas laporan Washington Post menimbulkan keraguan terhadap penerangan israel sebelum ini.

Gadis yang ketakutan itu terperangkap di dalam kereta di Gaza bersama keluarganya yang sudah mati, dan telah merayu bantuan dalam panggilan telefon kepada penyelamat, di mana bunyi tembakan kedengaran ketika dia memaklumkan tentera israel semakin hampir.

Saudara-mara menemui mayatnya 12 hari kemudian, bersama ibu saudaranya, bapa saudara dan tiga anak mereka, di dalam kereta berhampiran ambulans dan dua pekerja ambulans yang mati ketika cuba menyelamatkannya.

The Washington Post melaporkan pada hari Selasa bahawa siasatan mendapati kenderaan perisai israel hadir di kawasan itu, bertentangan dengan dakwaan Angkatan Pertahanan israel bahawa siasatan awal mendapati pasukannya tidak berada dalam jarak tembakan dari kereta di mana dia terperangkap.

“Kami akan kembali kepada kerajaan israel dan meminta mereka untuk memberikan maklumat lanjut,” kata Miller pada taklimat akhbar, menggelar kematian Hind Rajab sebagai “tragedi yang tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata, sesuatu yang tidak sepatutnya berlaku dan tidak harus berlaku.”

“Kami masih mengalu-alukan siasatan penuh mengenai perkara ini dan bagaimana ia berlaku pada mulanya,” tambah Miller.

SUMBER : TRT World

 

Related Articles

Back to top button