PalestinSemasa

Erdogan kritik keras Barat dan  Majlis Keselamatan PBB kerana gagal dalam isu Palestin

 

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan mengkritik Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu kerana kegagalannya untuk menerima pakai resolusi yang akan membenarkan akses bantuan kemanusiaan ke Gaza Palestin di tengah-tengah serangan Israel tanpa henti.

UNSC, “yang telah menjadi tidak berkesan sama sekali, gagal melaksanakan tanggungjawabnya,” kata Erdogan di X pada hari Rabu, sehari selepas serangan udara Israel ke atas Hospital Al Ahli Arab di Gaza membunuh sekurang-kurangnya 500 orang .

Serangan “keji” ke atas hospital telah membawa “pembunuhan beramai-ramai di Gaza”, kata Erdogan, mengutuk pelaku serangan itu yang merupakan jenayah terhadap kemanusiaan.

Presiden Turki itu juga mengutuk sekeras-kerasnya negara-negara Barat yang kononnya memperjuangkan soal hak asasi manusia dan kebebasan, tetapi tidak mengambil sebarang langkah untuk mengurangkan penderitaan rakyat Palestin dan sebaliknya menambah minyak kepada api.

“Mereka telah mencurahkan minyak ke api dengan kenyataan yang mereka buat sejak 7 Oktober, dan bertanggungjawab atas pembunuhan beramai-ramai semalam,” kata Erdogan.

Beliau sekali lagi menarik perhatian kepada “jenayah perang” yang dilakukan oleh Israel dalam tempoh 12 hari terakhir, menyenaraikan pengeboman “orang yang tidak bersalah di ‘zon selamat’, pintu sempadan, masjid, sekolah dan penempatan awam”.

Erdogan juga menyelar organisasi media antarabangsa yang membenarkan pembunuhan beramai-ramai dengan penerbitan berat sebelah dan hipokrit mereka.

Türkiye tidak berputus asa untuk membantu penduduk Gaza yang telah hidup di bawah sekatan selama 17 tahun.

“Setakat ini, kami telah mengadakan perbualan telefon dengan 18 pemimpin di peringkat ketua negara dan kerajaan,” kata Erdogan sambil menambah Türkiye menghantar tiga pesawat penuh bahan bantuan kemanusiaan ke wilayah itu dengan kerjasama pihak berkuasa Mesir.

Presiden menegaskan bahawa Türkiye akan terus berusaha untuk mewujudkan gencatan senjata kemanusiaan dan kemudian kestabilan yang kekal.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

Related Articles

Back to top button