PalestinSemasa

Satu-satunya hospital kanser di Gaza mungkin ditutup akibat sekatan zionis

Ketika beratus-ratus pesakit dan orang awam yang berlindung di hospital Arab al-Ahli terbunuh pada hari Selasa, Dr Subhi Sukeyk menyaksikan satu lagi malapetaka yang menjejaskan pesakitnya sendiri di satu-satunya hospital onkologi di Gaza.

Dua hari selepas perang bermula pada 7 Oktober, Israel mengenakan “sekatan total” di Semenanjung Gaza, menghalang sebarang bahan api, air dan bekalan lain daripada memasuki wilayah itu.

Dr Sukeyk, pengarah Hospital Persahabatan Turki-Palestin, memberi amaran telah kehabisan bahan api yang diperlukan untuk memastikan perkhidmatan pentingnya berjalan, serta ubat-ubatan yang diperlukan untuk rawatan kemoterapi.

“Kami cuba mengekalkan perkhidmatan penting,” kata Dr Sukeyk kepada Al Jazeera, sambil menambah beberapa perkhidmatan seperti radiologi yang digunakan untuk pemantauan dan diagnosis telah dihentikan.

Gaza mendapat sebahagian elektriknya daripada talian kuasa Israel, yang bekalannya telah dipotong. Selebihnya dijana oleh loji kuasa yang bergantung kepada bahan api yang diimport dari Israel untuk beroperasi. Loji itu ditutup lebih seminggu lalu di tengah-tengah kepungan oleh Israel yang berkuat kuasa selepas pejuang Hamas menyerang selatan Israel pada 7 Oktober, membunuh sekurang-kurangnya 1,400 orang. Kempen pengeboman hampir tanpa henti oleh Israel sejak itu telah membunuh lebih 3,300 orang di Semenanjung Gaza, satu pertiga daripadanya adalah kanak-kanak.

Gaza mempunyai lebih 9,000 pesakit kanser, kata kementerian kesihatan Gaza awal tahun ini.

Hospital Persahabatan Turki-Palestin telah beroperasi dengan janakuasa yang menggunakan bahan api – yang mungkin akan kehabisan tidak lama lagi. Itu akan memaksa hospital untuk ditutup dan akan membahayakan nyawa ratusan pesakit yang memerlukan rawatan tepat pada masanya untuk memerangi kanser.

“Unit rawatan rapi memerlukan banyak tenaga elektrik untuk beroperasi,” kata Dr Sukeyk, “begitu juga dengan mesin oksigen”.

“Sesetengah rawatan kemoterapi terpaksa ditangguhkan. Tetapi mereka mesti menjalani rawatan ini untuk mengelakkan tumor daripada merebak.”

Akibat perang, beberapa pesakit telah terlepas temu janji kerana ia berisiko dan sukar untuk pergi ke hospital.

Setiap bulan, pihak berkuasa kesihatan Palestin merujuk 2,000 pesakit dari Gaza ke hospital di luar Semenanjung – kebanyakannya di Baitulmaqdis, Tebing Barat dan Israel. Sekatan Israel sejak 2007 menyukarkan penduduk Gaza untuk mendapatkan permit perubatan yang mereka perlukan untuk meninggalkan Semenanjung Gaza.

Hospital di Gaza telah berada di ambang kehancuran, dengan pesakit yang cedera  lebih daripada 13,000, lebih tinggi daripada mana-mana peperangan sebelumnya di Gaza – serta kekurangan bekalan elektrik, air dan ubat-ubatan. Tentera Israel juga telah mengarahkan beberapa hospital untuk dipindahkan, yang mana kakitangan dan pengurusan telah menyifatkan sebagai permintaan yang mustahil.

Selepas pertemuan antara Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden pada hari Rabu, Israel mengumumkan akan membenarkan makanan, air dan ubat-ubatan memasuki Gaza melalui persimpangan Rafah dengan Mesir. Dalam pertemuan itu, Biden mengulangi sokongan AS untuk Israel.

“Berdasarkan permintaan Presiden Biden, Israel tidak akan menghalang bekalan kemanusiaan dari Mesir selagi ia hanya makanan, air dan ubat-ubatan untuk penduduk awam yang terletak di selatan Semenanjung Gaza atau yang sedang berpindah ke sana,” satu kenyataan dari pejabat Netanyahu.

“Sebarang bekalan yang sampai ke Hamas – akan dihalang,” kata kenyataan itu, yang tidak menyebut bahan api untuk membekalkan tenaga kepada hospital Gaza yang terkepung.

Bila ratusan tan bekalan yang tersekat di sempadan dengan Mesir akan dapat memasuki Semenanjung Gaza masih tidak jelas.

“Sebarang bantuan perubatan yang datang akan berguna dan perlu untuk meneruskan perkhidmatan kami,” kata Yousef al-Aqqad, ketua Hospital Eropah di Khan Younis di selatan Semenanjung Gaza kepada Al Jazeera.

Dari segi bahan api, katanya, hospital memerlukan kira-kira 5,000 liter sehari untuk menjalankan janakuasanya apabila bekalan elektrik terputus. “Sekarang ini, kami hanya mempunyai cukup untuk dua atau tiga hari sahaja,” katanya.

Masa semakin suntuk untuk Hospital Persahabatan Turki-Palestin  bagi melawan kanser, dan mengekalkan harapan.

SUMBER : AL JAZEERA

 

Related Articles

Back to top button