DuniaSemasa

“Good Night Malaysia three-seven-zero” – 7 tahun berlalu!

Kerajaan sedia bincang teruskan pencarian pesawat MH370

KUALA LUMPUR : Kerajaan terbuka mengadakan sebarang perbincangan untuk meneruskan pencarian pesawat MH370 yang hilang dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing, China, tujuh tahun lalu.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata, kerajaan bersedia untuk bekerjasama dengan negara China dan Australia bagi merungkai misteri kehilangan pesawat malang Boeing 777-200 itu.

Tegas Ka Siong lagi, kerajaan juga menzahirkan komitmen untuk memastikan semua ahli keluarga dan waris mangsa terus mendapat perkembangan mengenai pencarian pesawat tersebut.
Beliau berkata demikian pada Ahad 7 Mac, dalam satu rakaman video sempena tujuh tahun memperingati MH370, yang dikendalikan oleh Voice 370 iaitu organisasi waris MH370.
“Kami terbuka untuk sebarang perbincangan untuk meneruskan pencarian ini dengan kerjasama negara China dan Australia serta memastikan ahli mereka dan waris mangsa akan terus dimaklumkan sebarang perkembangan mengenai pesawat ini di masa hadapan,” – Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong

Mengulas lanjut, Datuk Seri Ka Siong berkata, kerajaan Malaysia, Australia dan China juga tidak pernah berkira untuk mengeluarkan perbelanjaan dan sumber tenaga dalam usaha kolektif mencari MH370.

Ia bertujuan memastikan semua pihak mendapat jawapan di sebalik kehilangan pesawat berkenaan.

“Tragedi malang yang menimpa MH370 yang dilaporkan hilang pada 8 Mac 2014 pasti tidak dapat dilupakan oleh rakyat Malaysia.”

“Tujuh tahun insiden ini telah berlalu, namun ia masih segar dalam ingatan. Hari ini kita bersama-sama memperingati pesawat berkenaan yang melibatkan 239 penumpang dan anak kapal.”

“Kita akan terus menitipkan doa buat mereka dan juga mendoakan ahli kelaurga mangsa agar terus kuat menghadapi ujian ini. Kita sentiada bersama ahli keluarga dan waris-waris mangsa dalam menempuh ujian berat ini,” ujar beliau lagi.

Sementara itu memetik BERNAMA, mengenang pesawat malang itu, beberapa saudara terdekat mangsa di Malaysia menganggap pengakhiran pencarian pesawat itu sebagai mengecewakan.

“Perasaannya sama seperti tujuh tahun lalu ketika saya berusia 17 tahun, semuanya hampir sama tapi kami ‘baik-baik’ saja,” kata anak perempuan ketua pramugara penerbangan itu, Andrew Nari.

Adik ipar ketua pramugari Goh Sock Lay berkata, keluarganya enggan lagi bercakap peristiwa itu kerana sedih setiap kali mengimbau tragedi berkenaan.

Anggota keluarga penumpang juga melupakan tragedi pahit itu dan tiada apa lagi yang perlu dibincangkan mengenainya.

Pada 17 Januari 2017, ketiga-tiga negara telah mencapai kata sepakat untuk menangguhkan operasi mencari dan menyelamat (SAR) sehingga terdapat maklumat dan petunjuk baharu yang sahih serta bukti kukuh.

Sementara, pada 22 Januari 2018, Ocean Infinity menyambung semula pencarian pesawat malang itu, dengan keluasan 25,000 kilometer persegi di Selatan Lautan Hindi.

Namun, setelah keseluruhan pencarian seluas 112,000 km/persegi dilakukan, syarikat itu mengumumkan mengakhiri pencarian tersebut pada 29 Mei 2018, sehingga bukti baharu ditemukan.

Hari ini, genap tujuh tahun pesawat Malaysia Airlines, penerbangan MH370 hilang daripada imbasan radar ketika dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing, China.

Transkrip rakaman audio terakhir MH370

 

Seramai 227 penumpang, termasuk 153 warganegara China dan 38 rakyat Malaysia, berada di dalam pesawat malang Boeing 777-200 itu.

Perdana Menteri Malaysia ketika itu, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan pesawat MH370 telah ‘berakhir’ di Lautan Hindi.

Kementerian Pengangkutan sebelum ini dilaporkan belum memutuskan sama ada akan melancarkan semula pencarian MH370 atau tidak selepas ia dihentikan pada Mei 2018.

 

Berita Harian dalam laporannya berkata, seorang pakar penerbangan, Prof Dr Mohd Harridon Mohamed Suffian, berkata tiada petunjuk baharu mengenai kehilangan pesawat itu setakat ini dan keadaan itu kemungkinan menggusarkan ramai pihak.

Namun juruterbang ujian Universiti Kuala Lumpur (UniKL) itu berkata, ada beberapa kes rujukan, yang menyaksikan bangkai kapal terbang dijumpai selepas hilang beberapa tahun.

“Tiada salahnya jika ada pihak ingin meneruskan usaha mencari pesawat Boeing 777 itu.  Contohnya ialah bangkai kapal terbang Piper dijumpai di Michigan Amerika Syarikat selepas 21 tahun manakala bangkai kapal terbang Learjat dijumpai di New Hampshire Amerika Syarikat selepas tiga tahun.”

 

 

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button