InspirasiSemasa

Guru adalah sukarelawan yang tidak didendang

GURU adalah seseorang yang melakukan pekerjaan atau tugas sebagai seorang pendidik kerana memiliki keinginan yang kuat untuk membantu orang lain dan memberikan pengajaran, bukan semata-mata untuk mendapatkan penghargaan atau pengiktirafan dari orang lain.

Walaupun guru menerima gaji sebagai ganjaran untuk kerja mereka, namun mereka sering terpaksa menghadapi cabaran dan tekanan yang hebat di tempat kerja, seperti menyesuaikan diri dengan keperluan setiap pelajar, mewujudkan persekitaran pembelajaran yang selamat dan menyeronokkan, serta sentiasa menambah baik pembelajaran mengikut perkembangan terkini.

Guru juga merupakan salah satu tokoh yang penting dalam membantu pelajar belajar dan berkembang. Seorang guru boleh memberi inspirasi, motivasi, dan memberikan ilmu serta kemahiran yang diperlukan oleh muridnya untuk berjaya pada masa hadapan.

Sebagai seorang pelajar juga haruslah menjaga adab-adab bersama guru seperti memberi salam, menegur guru dengan baik, bercakap menggunakan bahasa yang sopan, membuat kerja yang diberikan dengan bersungguh-sungguh, jangan banyak bercakap ketika guru sedang mengajar dan mendoakan kesejahteraan guru.

Penyataan guru adalah sukarelawan yang tidak didendang adalah satu kenyataan yang  benar. Guru sering berdedikasi untuk membantu pelajar mereka tanpa mengharapkan ganjaran atau pengiktirafan yang mencukupi. Namun begitu, guru memainkan peranan yang sangat penting dalam membentuk generasi muda dan membantu mereka mencapai kejayaan pada masa hadapan.

Oleh itu, kita hendaklah memberi penghormatan yang sewajarnya kepada guru dan menghargai peranan penting yang dimainkan oleh mereka dalam masyarakat kita.

 

Related Articles

Back to top button