PendidikanSemasa

Kementerian Pendidikan Malaysia & McDonald’s iktiraf 25 guru luar biasa

MELAKA: McDonald’s Malaysia hari ini mengumumkan 25 penerima Anugerah Guru Inspirasi (AGI) McDonald’s 2023.

Anugerah tahunan ini adalah usaha McDonald’s untuk menghargai warga pendidik Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang telah menunjukkan komitmen luar biasa dalam meningkatkan kecemerlangan akademik, sahsiah, dan kemenjadian anak-anak murid mereka.

Majlis pengumuman pemenang ini telah disempurnakan oleh YB Puan Fadhlina Binti Sidek, Menteri Pendidikan Malaysia.

AGI McDonald’s ini merupakan inisiatif dan komitmen McDonald’s Malaysia dalam mengiktiraf dan memuji warga pendidik ‘luar biasa’ yang telah banyak menyumbang dan menjadi pemangkin bagi pembentukan generasi madani.

Hasil dari kolaborasi yang erat antara KPM dan McDonald’s Malaysia, AGI McDonald’s 2023 telah berhasil meluas dan mengungkap kisah guru luar biasa di seluruh Malaysia.

Hal ini terbukti dengan lebih dari 16,000 pencalonan yang telah diterima, melebihi tiga kali lipat dari jumlah pencalonan tahun sebelumnya.

Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia, Dato’ Azmir Jaafar berkata McDonald’s sangat menghargai kerjasama strategik dan erat yang diberikan oleh pihak KPM dalam memastikan keberhasilan kolaborasi tersebut.

“Jumlah pencalonan yang meningkat secara signifikan pada tahun ini, melebihi 16,000 pencalonan, adalah bukti kesuksesan kerjasama ini,” katanya.

Sebagai penghargaan terhadap jasa dan dukungan KPM dalam meningkatkan kesejahteraan para pendidik, McDonald’s Malaysia akan menyumbangkan dana sebesar RM5,000 untuk memperbarui fasilitas ruang guru di sekolah-sekolah para penerima AGI McDonald’s ini.

“Kontribusi dana untuk memperbarui ruang guru ini adalah salah satu upaya McDonald’s Malaysia dalam menghargai jasa para pendidik, tidak hanya bagi penerima AGI McDonald’s, tetapi juga untuk semua guru di sekolah mereka yang secara langsung atau tidak langsung berperan di dalamnya. Hadiah ini juga merupakan dukungan McDonald’s terhadap inisiatif KPM dalam menjaga kesejahteraan dan kebahagiaan para guru,” tambah Dato’ Azmir.

McDonald’s juga tidak melupakan murid-murid yang telah mengajukan nominasi untuk para guru ini. Dengan persetujuan dan izin KPM, selain menerima trofi, sertifikat, dan voucher senilai RM500, mereka juga akan diberikan nilai Penilaian Aktiviti Jasmani, Sukan, dan Kokurikulum (PAJSK) sebagai penghargaan atas inisiatif mengirim kisah-kisah menarik tentang guru-guru kebanggaan mereka.

Related Articles

Back to top button