PalestinSemasa

Halang bantuan ke Gaza adalah jenayah di bawah bidang kuasa ICC, kata pendakwa raya

Pendakwa Mahkamah Jenayah Antarabangsa Karim Khan memberitahu sidang akhbar di ibu negara Mesir Kaherah pada hari Ahad bahawa Israel mesti melakukan “usaha yang boleh dilihat” untuk memastikan orang awam mendapat makanan asas dan ubat-ubatan.

Dalam kenyataan video yang disiarkan sebelum ini di X, platform yang dahulunya dikenali sebagai Twitter, Khan memberi amaran bahawa pengurangan hak tersebut boleh menimbulkan “tanggungjawab jenayah” di bawah Statut Rom.

“Seharusnya tidak ada halangan untuk bekalan bantuan kemanusiaan kepada kanak-kanak, kepada wanita dan lelaki, orang awam,” kata Khan dalam video dari sempadan Rafah dengan Mesir.

“Mereka tidak bersalah, mereka mempunyai hak di bawah undang-undang kemanusiaan antarabangsa,” tambah Khan. “Hak-hak ini adalah sebahagian Konvensyen Geneva, dan ia menjadi jenayah apabila hak-hak ini disekat di bawah Statut Rom.”

Pendakwa raya juga berkata dia berharap untuk melawat Semenanjung Gaza dan Israel semasa dia berada di rantau itu. 

“Kami akan memastikan untuk membuktikan hak tersebut di mana mungkin dan di mana sahaja kami mempunyai bidang kuasa.”

Bekalan bantuan ke Gaza adalah minimum sejak Israel mula mengebom kawasan Palestin yang padat penduduk pada 7 Oktober selepas serangan maut Hamas. Tidak lama selepas itu, Israel mengenakan pengepungan total ke atas wilayah itu, memutuskan penduduknya daripada bekalan elektrik, air, dan makanan.

Awal minggu ini, Oxfam berkata Israel menggunakan “kebuluran sebagai senjata perang” di Gaza, dengan menyatakan bahawa sejak perang bermula, Gaza menerima hanya 2 peratus daripada makanan yang biasanya dilihat dihantar.

Trak bantuan mula mengalir ke Semenanjung Gaza dari persimpangan Rafah dengan Mesir pada 21 Oktober, tetapi agensi bantuan telah mengatakannya sebagai sangat sedikit.

‘Siasatan aktif’

Khan berkata mahkamah mempunyai “penyiasatan aktif yang sedang berjalan” berhubung dengan “jenayah yang didakwa dilakukan di Israel pada 7 Oktober, dan juga berkaitan Gaza dan Tebing Barat dalam bidang kuasa kami, sejak 2014”.

“Kami secara bebas melihat keadaan di Palestin, kami melihat peristiwa di Israel dan dakwaan bahawa warga Palestin juga melakukan jenayah,” kata Khan.

Sekurang-kurangnya 8,005 rakyat Palestin telah terbunuh dalam serangan Israel di Gaza sejak perang bermula. 

Israel yang bukan ahli ICC, sebelum ini telah menolak bidang kuasa mahkamah dan tidak terlibat secara rasmi dengan mahkamah.

Statut Rom ICC memberikannya kuasa undang-undang untuk menyiasat dakwaan jenayah di wilayah ahlinya atau oleh warganegara mereka, apabila pihak berkuasa domestik “tidak mahu atau tidak dapat” berbuat demikian.

Pada 10 Oktober, pejabat pendakwa  ICC berkata mandatnya terpakai kepada potensi jenayah yang dilakukan dalam konflik semasa.

SUMBER : AL JAZEERA DAN AGENSI BERITA

 

Related Articles

Back to top button