KemanusiaanSemasa

RSF : Wartawan Reuters sengaja dibunuh oleh israel

Reporters Without Borders (RSF) memaklumkan bahawa analisis balistik telah mendedahkan bahawa wartawan Reuters Issam Abdullah terbunuh dalam serangan yang disasarkan oleh tentera Israel.

RSF berkongsi pada hari Ahad penemuan awal siasatannya terhadap pembunuhan Abdullah di sempadan Lubnan-Israel pada 13 Oktober di laman webnya.

Ia berkata pada hari kejadian kira-kira jam 6 petang itu, dua serangan berlaku kira-kira 30 saat di kawasan itu, di mana tujuh wartawan termasuk Abdullah berada.

Dalam serangan pertama, Abdullah terbunuh dan seorang lagi wartawan cedera, manakala dalam serangan kedua, sebuah kenderaan milik agensi berita Al Jazeera yang berpangkalan di Qatar meletup dan ramai wartawan cedera, kata kenyataan itu.

Analisis balistik mendedahkan bahawa tembakan datang dari arah sempadan Israel, dari timur kawasan di mana kumpulan wartawan dan kenderaan menjadi sasaran.

“Hakikat terdapat dua serangan datang dari arah yang sama ke titik yang sama dalam masa yang begitu singkat (hanya lebih 30 saat) jelas menunjukkan bahawa terdapat penyasaran yang disengajakan,” tegasnya.

Helikopter Israel terbang di atas kepala

Kenyataan itu juga menyebut bahawa wartawan yang berada di tempat serangan itu berlaku mempunyai jaket kalis peluru dan topi keledar dengan bertulis “PRESS”.

RSF juga menegaskan bahawa Edmond Sassine, salah seorang wartawan, berkata sebuah helikopter Israel sedang terbang di atas kepala beberapa saat sebelum serangan itu.

Israel telah mengebom hebat Gaza sejak 7 Oktober apabila kumpulan Palestin Hamas melakukan serangan rentas sempadan dengan mengejut.

Jurucakap tentera Daniel Hagari mengumumkan pada hari Sabtu bahawa tentera sedang “memperluaskan operasinya” dan bergerak ke “fasa seterusnya perang kita terhadap Hamas.”

2.3 juta penduduk Gaza juga bergelut dengan kekurangan makanan, air, bahan api dan ubat-ubatan akibat sekatan Israel ke atas kawasan tersebut. Hanya beberapa trak bantuan telah menyeberang ke Gaza sejak pembukaan titik lintasan Rafah hujung minggu lalu.

Ketegangan juga semakin memuncak di sempadan Israel-Lubnan sejak dilancarkan oleh Hamas Operasi Banjir Al-Aqsa dan serangan Israel ke atas Gaza.

Pertempuran antara Hizbullah dan tentera Israel telah menyebabkan kematian dan kecederaan di kedua-dua belah pihak.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button