PalestinSemasa

Hamas puji pembangkang Mesir dalam isu pemindahan paksa rakyat Palestin

Ketua biro politik kumpulan Palestin Hamas telah memuji pemimpin Arab, khususnya pembangkang Mesir berkenaan isu pemindahan penduduk Palestin di Gaza, dan menyeru rakyat Arab untuk menunjukkan solidariti melalui protes awam.

“Kami memuji dunia Arab dan Islam, terutamanya Mesir, dalam isu pemindahan penduduk Palestin,” kata Ismail Haniyeh dalam ucapan di televisyen lewat Khamis.

Terdahulu pada hari Khamis, dan selepas rundingan yang diadakan di Kaherah antara Presiden Abdel Fattah el Sisi dan Raja Jordan Abdullah II, kedua-dua pemimpin itu mengariskan penolakan mereka terhadap dasar hukuman kolektif, pengepungan, kelaparan dan pemindahan saudara-saudara di Gaza.

Haniyeh juga menyeru orang Arab untuk turun ke jalanan bagi menuntut dihentikan pencerobohan israel terhadap Gaza dan menentang pemindahan paksa rakyat Palestin dan naratif penciptaan tanah air alternatif untuk mereka.

Dalam ucapannya, Haniyeh memuji gerakan massa yang muncul sejak beberapa hari lalu untuk mengatakan bahawa Gaza tidak bersendirian. Dia menekankan bahawa Hamas, pejuang, dan rakyat Palestin lebih menghormati moral dan nilai kemanusiaan daripada penjajah.

Dia menambah, “Kami memberi amaran kepada semua orang bahawa pertempuran ini boleh bertukar menjadi perang serantau jika pencerobohan dan kemusnahan berterusan.”

 

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button