PalestinSemasa

Peneroka haram zionis rampas tanah orang Badwi di Tebing Barat di tengah-tengah perang Gaza – israel

Pada pagi 12 Oktober, lelaki Wadi al-Siq sedang membongkar rumah (pondok) keluarga mereka apabila sekumpulan warga Israel yang bersenjata lengkap dari penempatan haram berdekatan – bersama pasukan simpanan tentera – menyerbu kampung itu.

Isteri dan kebanyakan anak-anak mereka telah mengosongkan kampung, membawa beberapa ekor biri-biri dari kampung Badwi Palestin itu sehari sebelumnya. Mereka semua ketakutan.

Aktivis keamanan Israel Guy Hirschfeld telah memberi amaran di Facebook dua hari sebelum desakan desas-desus pembunuhan beramai-ramai masyarakat Wadi al-Siq. Jadi kampung itu yang diketuai oleh Abdelrahman “Abu Bashar” Kaabneh, memutuskan untuk pergi.

Wadi al-Siq adalah antara perkampungan Badwi Palestin di Tebing Barat yang dipindahkan secara paksa sejak dua minggu lalu, menurut organisasi hak asasi manusia.

Warga Israel yang bersenjata berat dari penempatan haram menyerang komuniti ini setiap hari – serangan terancang yang berjalan tanpa halangan dan kadangkala dibantu oleh pasukan keselamatan, menurut saksi dan organisasi hak asasi manusia.

Walaupun ini telah berlaku selama bertahun-tahun, ia semakin meningkat apabila dunia tertumpu pada perang Israel-Gaza yang bermula pada 7 Oktober.

“Ia terjadi di seluruh Tebing Barat,” kata Hirschfeld, yang datang empat atau lima kali sejak permulaan perang. “[Peneroka] mengambil kesempatan daripada keadaan semasa dan melakukan apa sahaja yang mereka mahu.”

Kawasan Utara-selatan yang terbentang 20km di timur Ramallah itu sedang dibersihkan daripada rakyat Palestin. Itu semakin menyudutkan masyarakat Badwi dan mengancam keselamatan mereka.

Kawasan C – kawasan Tebing Barat yang di bawah kawalan keselamatan dan sivil Israel – telah menyaksikan kira-kira 545 rakyat Palestin dipindahkan secara paksa dari sekurang-kurangnya 13 komuniti sejak 7 Oktober, menurut maklumat daripada Konsortium Perlindungan Tebing Barat (WBPC) dan organisasi hak asasi manusia Israel Yesh Din.

(Al Jazeera)

Tanah itu telah diperuntukkan untuk dirundingkan dalam perbincangan akan datang, menurut Perjanjian Oslo, yang ditandatangani oleh Israel dan PLO pada 1993.

Keganasan merentas Kawasan C, termasuk Bukit Hebron Selatan, kawasan timur Ramallah ke arah Jericho, Lembah Jordan dan Nablus.

Saksi dan penyelaras kemanusiaan berkata lebih ramai komuniti meninggalkan atau mula membongkar pondok mereka dan pergi ke Kawasan B, atau akan menghadapi nasib yang sama seperti Wadi al-Siq, kampung pertama yang telah dihalau kesemua penduduknya oleh peneroka haram sejak 7 Oktober.

Peneroka bersenjata, hampir kesemuanya bersenjata, melancarkan serangan ganas manakala penguatkuasa undang-undang Israel langsung tidak pedulu, penduduk kampung dan organisasi hak asasi manusia memberitahu Al Jazeera.

Menteri Keselamatan Negara berhaluan kanan Israel, Itamar Ben-Gvir telah mengedarkan lebih banyak senjata api kepada peneroka Israel yang bersenjata lengkap sejak perang meletus pada 7 Oktober.

‘Kami tidak mempunyai apa-apa’

Wadi al-Siq, sebuah perkampungan dengan 187 orang Badwi – rumahnya adalah pondok yang terletak di atas tanah berbatu keras, terletak di pergunungan tandus di timur Ramallah yang telah dihuni oleh gembala Palestin selama beberapa dekad.

Kawasan berhampiran Ein Samiya adalah yang pertama dipindahkan sepenuhnya akibat keganasan peneroka haram awal tahun ini dan bersama-sama dengan perkampungan al-Baqa dan Ras al-Tin yang dipindahkan baru-baru ini. Ini adalah masa depan yang mengerikan bagi Wadi al-Siq.

Beberapa keluarga telah meninggalkan Wadi al-Siq pada awal tahun untuk mencari keselamatan daripada serangan peneroka haram ke atas mereka. Tetapi sejak meletusnya perang, keadaan semakin teruk dengan penduduk kampung memberitahu tentang peneroka haram  berdekatan yang mengganas hampir setiap hari.

Pada hari Oktober yang malang itu, peneroka bersenjata dan pasukan askar simpanan melepaskan satu das tembakan ke udara dan memberitahu bahawa mereka akan membunuh mana-mana Badwi yang masih ada di situ dalam masa sejam.

“Mereka memasuki rumah dan menghalang kami daripada mengambil apa-apa,” kata Abu Bashar, sambil menambah bahawa peneroka haram menyeret keluar semua Badwi yang mereka temui dan memukul mereka.

“Mereka memberitahu kami, ‘Jika mana-mana daripada kamu berada di kawasan ini dalam masa sejam, kamu akan dibunuh,'” katanya.

Penduduk kampung berlari, menyelamatkan diri dengan hanya pakaian yang mereka pakai. Menurut Abu Bashar, kira-kira 30 penduduk kampung cedera sama ada akibat serangan itu atau ketika melarikan diri ke pergunungan berhampiran.

“Kami tiada makanan. Tiada air. Tiada elektrik. Tiada tempat tidur. Kami tidak mempunyai apa-apa,” kata Abu Bashar melalui telefon, bunyi angin kencang bertiup di belakangnya.

Sejak mereka dipaksa keluar, penduduk kampung melaporkan melihat peneroka haram merompak rumah mereka. Tanpa ada apa-apa lagi untuk hidup, ramai penduduk kampung terpaksa mengemis, kata Abu Bashar.

“Apa yang berlaku kepada kita adalah apa yang berlaku kepada nenek moyang kita pada 1948 yang terpaksa pergi tanpa apa-apa,” kata Abu Bashar, merujuk kepada Nakba 1948, apabila kebanyakan rakyat Palestin diusir dari tanah air mereka.

Penduduk kampung Wadi al-Siq bermati-matian meminta bantuan antarabangsa untuk sekurang-kurangnya mewujudkan koridor kemanusiaan selama dua jam supaya mereka dapat mengumpulkan barang-barang mereka.

Bagaimanapun, dengan rantau itu dalam keadaan huru-hara, seruan mereka tidak diendahkan, menurut Abu Bashar dan organisasi kemanusiaan.

‘Tiada perlindungan’

Kepanikan dalam kalangan masyarakat Badwi Palestin semakin meningkat.

Kawasan mereka kini semuanya kosong daripada penduduk, yang dahulunya menerima derma dan bantuan daripada misi EU yang melihat masyarakat Badwi adalah penting kepada keterkaitan masa depan negara Palestin.

“Dengan memaksa keluar semua komuniti ini, semua kawasan ini dari Jericho dan timur Ramallah akan menjadi kosong daripada mana-mana rakyat Palestin. Ia akan menjadi kawasan yang luas untuk peneroka haram,” kata penyelaras kemanusiaan itu. 

“Keganasan peneroka haram tidak terpisah daripada keganasan tentera. Ia adalah cabang tidak rasmi israel untuk mengambil alih tanah Palestin,” kata Sadot dari B’Tselem.

“Itu adalah rancangan mereka sebelum ini, dan ia adalah rancangan sekarang. Jadi sudah tentu mereka mengeksploitasi keadaan sekarang dengan tiada siapa yang melihat mereka untuk mengambil alih tanah Palestin secara besar-besaran.”

SUMBER : AL JAZEERA

 

Related Articles

Back to top button