PendidikanSemasa

Hijab bukan penghalang ikuti latihan ketenteraan luar negara

KUALA LUMPUR: Ummi Annur Syahmina Sohaini, seorang kadet wanita berhijab dari Malaysia, telah diterima masuk ke sebuah akademi ketenteraan terkemuka di Amerika Syarikat (AS) pada tahun ini.

Beliau bertekad untuk menjadi contoh terbaik sebagai seorang wanita Islam yang patriotik dalam mencapai cita-cita hidupnya.

Menurut BERNAMA, sebagai seorang pelajar Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) berusia 20 tahun, Ummi bercita-cita untuk menjadi seorang juruterbang jet tempur.

Beliau akan segera berlepas ke Akademi Tentera Udara AS (USAFA) di Colorado untuk melanjutkan pengajian dalam bidang Penyelidikan Operasi dan Sains Data.

“Saya terkejut apabila mengetahui bahawa saya merupakan wanita berhijab pertama dari Malaysia yang terpilih namun saya percaya bahawa terdapat keperluan untuk saya menunjukkan contoh terbaik sebagai seorang wanita Muslim yang muda dan patriotik.”

“Ini adalah laluan yang saya telah jangka dan pilih, dan saya bersedia untuk memulakan pengembaraan ini dengan sepenuh hati. Saya sangat berbangga untuk dapat memberikan sumbangan kepada negara dengan apa yang telah saya capai dan pelajari, dan kini saya bersedia untuk memberikan sumbangan dengan minat yang tinggi dan berkat doa dari banyak pihak,” kata Ummi.

Duta Amerika Syarikat ke Malaysia, Brian D McFeeters (kiri) dan Komandan Akademi Latihan Ketenteraan (ALK), Mejar Jeneral Datuk Saadon Hasnan (kanan) bergambar bersama Kadet Ummi Annur Syahmina Sohaini dan Muhammad Faidh Izzuddin Mat Sahari pada majlis penyampaian surat tawaran kemasukan ke akademi ketenteraan berprestij di AS, di Kedutaan AS, baru-baru ini. Kredit foto: BERNAMA

Ummi berkata demikian ketika ditemu bual Bernama pada majlis meraikan kemasukannya ke akademi itu, bersama rakan senegara Muhammad Faidh Izzuddin Mat Sahari yang akan menyertai Akademi Tentera AS di West Point di New York, yang diadakan baru-baru ini di kediaman Duta Amerika Syarikat (AS) ke Malaysia.

Ummi mengucapkan terima kasih kepada akademi ketenteraan AS yang membenarkan beliau mengenakan hijab semasa di sana.

Keputusan ini telah meningkatkan minatnya untuk berusaha yang terbaik di akademi tersebut walaupun beliau mungkin menghadapi beberapa kejutan budaya, beliau bertekad untuk cepat menyesuaikan diri dengan situasi tersebut dengan bimbingan, sokongan, dan doa yang terus daripada keluarga dan rakan-rakan tersayang.

Beliau juga menyatakan minat khususnya dalam melanjutkan pengajian dalam Sains Data sebagai subjek teras di akademi.

Beliau berkata bahawa Sains Data adalah kemahiran dan pengetahuan yang sangat diminati di dunia pada masa kini.

“Saya amat menyukai mata pelajaran Matematik dan Teknologi Maklumat (IT). Apabila ditawarkan pengajian dalam Sains Data, saya peribadi merasakan bahawa ini adalah satu kemestian bagi saya untuk mempelajarinya dengan lebih baik dan hebat di akademi ini, untuk meningkatkan pengetahuan saya.”

“Setidaknya, pilihan saya untuk masuk ke akademi AS ini menunjukkan jalan kepada ramai anak muda dan pelajar di luar sana bahawa bidang Sains Data adalah luas dan memiliki peluang pekerjaan yang tinggi. Dengan permintaan yang semakin meningkat, walaupun dalam konteks tentera, saya yakin bahawa subjek teras ini akan membantu saya mencapai impian menjadi juruterbang jet tempur dengan Tentera Udara Diraja Malaysia,” kata Ummi Annur Syahmina.

Ummi Annur Syahmina Sohaini (kanan) dan Muhammad Faidh Izzuddin Mat Sahari melihat surat tawaran kemasukan bagi melanjutkan pelajaran di akademi ketenteraan berprestij di Amerika Syarikat (AS), yang diterima mereka dalam satu majlis di Kedutaan AS, baru-baru ini. Kredit foto: BERNAMA

Ummi Annur Syahmina dan Muhammad Faidh Izzuddin Mat Sahari dipilih melalui proses pemilihan yang ketat yang menilai potensi kepimpinan, kecergasan fizikal, dan pencapaian akademik mereka.

Menurut laman web rasmi Kedutaan AS di Malaysia, ribuan belia lelaki dan wanita bersaing untuk memasuki Akademi Ketenteraan AS di seluruh dunia, tetapi hanya 10 peratus daripadanya yang dipilih.

Pada tahun ini, sebanyak 89 negara dijemput untuk mengemukakan calon mereka dengan matlamat untuk mendaftarkan 15 pelajar asing di setiap akademi ketenteraan.

Setakat ini, terdapat lapan kadet dari Malaysia di Akademi Ketenteraan AS, dua di Akademi Tentera AS (West Point, New York), tiga di Akademi Tentera Laut AS (USNA), dan tiga lagi di USAFA.

Ummi Annur Syahmina dan Muhammad Faidh Izzuddin akan menamatkan pengajian mereka di akademi masing-masing pada tahun 2027.

Related Articles

Back to top button