PalestinSemasa

Houthi Yaman dakwa bertanggungjawab atas serangan ke atas kapal  ‘berkaitan Israel’

Sebuah kapal perang Amerika dan beberapa kapal komersial diserang pada hari Ahad di Laut Merah, kata Pentagon.

Pemberontak Houthi Yaman mengakui serangan ke atas dua kapal yang mereka sifatkan ada kaitan dengan Israel, tetapi tidak mengakui mensasarkan kapal Tentera Laut AS.

Serangan itu berpotensi menandakan peningkatan besar dalam siri serangan maritim di Timur Tengah.

“Kami mengetahui laporan mengenai serangan ke atas USS Carney dan kapal komersial di Laut Merah dan akan memberikan maklumat apabila ia tersedia,” kata Pentagon kepada The Associated Press.

Carney ialah pemusnah kelas Arleigh Burke. Ia masih tidak jelas apa kerosakan, jika ada, yang dialami dalam serangan itu.

Tentera British sebelum ini berkata terdapat serangan dron dan letupan di Laut Merah, tanpa mengulas lanjut.

Pentagon tidak mengenal pasti dari mana asal serangan itu.

Bagaimanapun, jurucakap tentera Houthi Yahya Saree berkata kapal pertama terkena peluru berpandu dan yang kedua diserang dengan dron ketika berada di Selat Bab el Mandeb yang menghubungkan Laut Merah ke Teluk Aden.

Dia memaklumkan kapal-kapal itu mengabaikan amaran daripada pegawai Houthi sebelum serangan itu.

Saree tidak menyebut mana-mana kapal perang AS terlibat dalam serangan itu.

“Angkatan bersenjata Yaman terus menghalang kapal-kapal Israel daripada mengemudi Laut Merah (dan Teluk Aden) sehingga pencerobohan Israel terhadap saudara-saudara kita di Semenanjung Gaza berhenti,” kata Saree.

“Angkatan bersenjata Yaman memperbaharui amaran mereka kepada semua kapal Israel atau yang dikaitkan dengan Israel bahawa mereka akan menjadi sasaran yang sah jika mereka melanggar apa yang dinyatakan dalam kenyataan ini.”

Saree mengenal pasti kapal pertama yang diserang sebagai kapal pengangkut berbendera Bahamas Unity Explorer, yang dimiliki oleh firma British termasuk Dan David Ungar, yang tinggal di Israel.

Yang kedua ialah kapal kontena berbendera Panama bernama Number 9, yang dikaitkan dengan Bernhard Schulte Shipmanagement. Pengurus untuk kedua-dua kapal itu tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen.

Media Israel mengenal pasti Ungar sebagai anak kepada bilionair perkapalan Israel Abraham “Rami” Ungar.

Houthi telah melancarkan beberapa siri serangan ke atas kapal-kapal di Laut Merah, serta melancarkan dron dan peluru berpandu yang mensasarkan Israel di tengah-tengah peperangannya terhadap rakyat Palestin di Gaza.

Seorang pegawai AS berkata serangan itu bermula kira-kira 10 pagi di Sanaa, Yaman, dan telah berlangsung selama lima jam.

Seorang lagi pegawai AS berkata Carney telah memintas sekurang-kurangnya satu dron semasa serangan itu.

Terdahulu pada bulan November, Houthi merampas sebuah kapal pengangku yang juga dikaitkan dengan Israel di Laut Merah di luar Yaman.

Pemberontak masih menahan kapal itu berhampiran bandar pelabuhan Hodeida. Peluru berpandu juga mendarat berhampiran sebuah lagi kapal perang AS minggu lalu selepas ia membantu kapal yang dikaitkan dengan Israel yang telah dirampas oleh lelaki bersenjata.

Walau bagaimanapun, Houthi tidak menyasarkan Amerika secara langsung.

Pada 2016, AS melancarkan peluru berpandu Tomahawk yang memusnahkan tiga tapak radar pantai di wilayah yang dikuasai Houthi sebagai tindak balas terhadap peluru berpandu yang ditembakkan ke atas kapal Tentera Laut AS pada masa itu.

SUMBER: AFP

 

Related Articles

Back to top button