PalestinSemasa

Macron beri amaran kepada Israel tentang risiko perang selama sedekad dalam pertempuran Gaza

Presiden Perancis Emmanuel Macron telah memberi amaran bahawa matlamat Israel untuk menghapuskan kumpulan penentang Palestin Hamas berisiko mencetuskan peperangan selama sedekad.

“Saya fikir kita berada pada titik di mana pihak berkuasa Israel perlu menentukan objektif dan keadaan akhir yang mereka inginkan dengan lebih tepat,” kata Macron pada sidang akhbar di luar perbincangan iklim COP28 PBB di Dubai pada hari Sabtu.

Israel berikrar untuk menghapuskan Hamas dengan melancarkan kempen udara dan darat yang telah membunuh lebih 15,000 orang, kebanyakannya orang awam dan kanak-kanak, kata pihak berkuasa di Gaza.

“Berapakah jumlah kemusnahan Hamas? Dan ada yang berpendapat perang mungkin akan berlangsung 10 tahun,” kata Macron pada hari Sabtu.

Selepas tentera Israel menyambung semula membedil Gaza pada hari Jumaat berikutan keruntuhan gencatan senjata selama seminggu, Macron bercakap tentang keperluan untuk mencapai gencatan senjata yang berkekalan dalam konflik itu.

Macron pergi ke Doha pada hari Sabtu untuk bertemu dengan Emir Qatar Tamim bin Hamad Al Thani, yang kerajaannya menjadi pusat usaha diplomatik bagi menamatkan konflik.

Tetapi persinggahannya selama lima jam di Doha hanya selepas pemergian perunding Israel, dengan Israel menyebut “jalan buntu” dalam rundingan.

Penganalisis berkata, lawatan Macron ke Dubai dan Doha menggambarkan kesukaran yang dihadapi kerajaannya dalam mencari jalan untuk mempengaruhi konflik itu.

“Perancis dan Macron tidak benar-benar mendapat tempat mereka dalam krisis ini,” kata Agnes Levallois, naib presiden Institut Penyelidikan dan Kajian Timur Tengah Mediterranean (IREMMO).

SUMBER: AFP

 

Related Articles

Back to top button