Semasa

“Allahyarham seorang insan yang baik, peramah dan mesra”

إنَّا ِللهِ وإنَّا إلَيْهِ رَاجِعُوْن

SABAK BERNAM : Seorang imam masjid maut kemalangan selepas motosikal yang ditunggangnya merempuh belakang sebuah treler di Kilometer 64 Jalan Teluk Intan-Klang di sini pada Isnin.

Dalam kejadian pada 4.15 petang semalam, mangsa, Mohd Irfan Othman, 32, dilaporkan menunggang motosikal jenis Yamaha LC 135 maut di tempat kejadian akibat kecedaraan parah di kepala.

Timbalan Ketua Polis Daerah Sabak Bernam, Deputi Superintendan Lim Chee Khoon berkata, siasatan mendapati mangsa baru pulang mengajar di sebuah maahad tahfiz di daerah Sabak Bernam dan menuju ke rumahnya di Tanjong Karang.

Lim berkata, semasa kejadian juga treler tersebut tidak memberikan sebarang tanda atau isyarat untuk berhenti di lorong kecemasan.

Rata-rata orang yang mengenali arwah meluahkan rasa sedih atas berita yang menyayat hati itu dan mengenang kembali sifat keperibadian Allahyarham.

Menurut hantaran yang dimuat naik di Facebook Muhamad Naim Haji Hashim, Allahyarham merupakan guru Tahfiz Al Quran di Maahad Tahfiz Integrasi Tunas Ilmuwan Selangor (MITTIS).

“Beliau merupakan seorang insan yang baik, peramah dan mesra khususnya dikalangan anakanda-anakanda di sekolah. Allahyarham pernah menjadi Imam di Masjid Ar-Raudhah Tanjong Karang serta menjawat beberapa jawatan dalam jemaah.

“Di samping kesibukan bertugas disekolah tetap juga menginfakkan diri untuk masyarakat,” menurut hantaran itu.

Allahyarham meninggalkan seorang isteri yang sedang mengandung dan mereka baharu mendirikan rumah tangga Disember tahun lepas.

Dalam pada itu, Parti Islam Se-Malaysia (PAS) Tanjong Karang turut mengkongsikan suasana di perkarangan masjid Ar-Raudhah Pekan Tanjong Karang, di mana ratusan hadir memberi penghormatan terakhir kepada Allahyarham.

“Selesai urusan memandikan dan mengkafankan, jenazah terus dibawa ke masjid Ar Raudhah Pekan Tanjong Karang untuk disolatkan oleh Warga qariah Masjid Ar Raudhah pekan Tanjong Karang.

“Sebelum dikebumikan, jenazah Allahyarham dibawa singgah sebentar di rumah keluarga almarhum dan seterusnya dibawa ke Tanah Perkuburan Kampung Baruh. Urusan pengkebumian selesai sekitar jam 10.30 malam,” katanya.

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button