PalestinSemasa

Karim Younis dibebaskan selepas 40 tahun di penjara israel

AR’ARA: Pihak berkuasa israel Khamis, membebaskan pejuang kemerdekaan Palestin yang paling lama meringkuk di penjara israel, Karim Younis selepas menghabiskan 40 tahun di sana.

Younis, 66, telah ditahan pada 6 Januari 1983, kerana penentangannya terhadap pendudukan israel dan dijatuhi hukuman penjara seumur hidup, yang kemudiannya ditukar kepada 40 tahun.

Pegawai Fatah dan sepupunya, Maher Younis, yang juga berada di penjara israel sejak 1983, sepatutnya dibebaskan pada 2014 dalam perjanjian yang diuruskan oleh Setiausaha Negara AS ketika itu, John Kerry.

Israel sepatutnya membebaskan 4 kumpulan tahanan Palestin yang ditahan sejak sebelum menandatangani Perjanjian Oslo 1993 yang melancarkan proses damai antara Palestin dan israel.

Israel melaksanakan pembebasan tiga kelompok pertama, terutamanya pejuang kemerdekaan dari Tebing Barat dan Semenanjung Gaza.

Namun apabila tiba pada kelompok keempat, termasuk  rakyat Palestin yang menduduki Baitulmaqdis Timur, israel mengingkari janjinya dan enggan membebaskan mereka.

Ini menyebabkan proses keamanan yang sengit selama bertahun-tahun.

Sepupu Younis dan beberapa rakyat Palestin lain yang berada dalam kelompok ke-4 dan merupakan antara 25 rakyat Palestin yang masih dipenjarakan sejak sebelum menandatangani Perjanjian Oslo.

BACA JUGA
Bukan selamat tinggal, kita akan bertemu lagi di syurga – Adam Ayyad

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh peneroka haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin  sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Klik :

www.tabunggaza.com

ATAU menerusi Akaun Maybank Dana MAPIM :

5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini

https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button