PalestinSemasa

Ireland akan iktiraf kenegaraan Palestin bulan ini

Ireland akan mengiktiraf kenegaraan Palestin pada akhir Mei, kata Menteri Luar negara itu, Micheal Martin, tanpa menyatakan tarikhnya.

“Kami akan mengiktiraf Palestin sebelum akhir bulan ini,” kata Martin, yang juga timbalan perdana menteri Ireland, kepada stesen radio Newstalk pada hari Rabu.

Pada bulan Mac, pemimpin Sepanyol, Ireland, Slovenia dan Malta berkata dalam satu kenyataan bersama bahawa mereka bersedia untuk mengiktiraf negara Palestin.

Ireland telah lama berkata pada dasarnya ia tidak mempunyai bantahan  untuk mengiktiraf negara Palestin secara rasmi jika ia dapat membantu proses damai di Timur Tengah.

Tetapi perang kejam israel ke atas Gaza telah memberikan isu ini dorongan baru.

Minggu lalu, ketua dasar luar EU Josep Borrell berkata Sepanyol, Ireland dan Slovenia merancang untuk mengiktiraf negara Palestin secara simbolik pada 21 Mei, dengan yang lain berpotensi mengikutinya.

Tarikh tepat tidak pasti

Tetapi Martin pada hari Rabu mengelak daripada menentukan tarikh.

“Tarikh masih berubah kerana kami masih dalam perbincangan dengan beberapa negara berhubung pengiktirafan bersama negara Palestin,” katanya.

“Ia akan menjadi jelas dalam beberapa hari akan datang mengenai tarikh tertentu tetapi ia pastinya sebelum akhir bulan ini.

“Saya akan menantikan perundingan hari ini dengan beberapa menteri luar berkenaan dengan perincian khusus terakhir ini.”

Bulan lalu semasa lawatan ke Dublin oleh Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sanchez, Perdana Menteri Ireland Simon Harris berkata negara-negara itu akan menyelaraskan langkah itu bersama-sama.

“Apabila kami bergerak ke hadapan, kami ingin berbuat demikian dengan seramai mungkin orang lain untuk memberi tumpuan kepada keputusan itu dan menghantar mesej yang paling kuat,” kata Harris.

Pejabat Harris berkata pada hari Rabu bahawa dia memaklumkan Raja Abdullah II dari Jordan melalui telefon mengenai rancangan Ireland untuk pengiktirafan Palestin.

Harris menggariskan usaha berterusan Ireland dan Sepanyol mengenai pengiktirafan Palestin dan perbincangan berterusan dengan negara lain yang berfikiran sama.

“Raja dan Taoiseach (perdana menteri) bersetuju bahawa kedua-dua Ireland dan Jordan harus terus berhubung dalam beberapa hari akan datang,” tambahnya.

Serangan tidak berperikemanusiaan israel telah membunuh lebih 35,000 orang di Gaza, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, menurut kementerian kesihatan wilayah itu.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button