PalestinSemasa

israel bimbang ICJ akan luluskan permintaan Afrika Selatan untuk hentikan pertempuran di Rafah

israel bimbang Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) mungkin mengarahkannya menghentikan pencerobohannya di bandar Rafah di selatan Gaza, kata laporan.

Kebimbangannya timbul menjelang pendengaran awam yang dijadualkan pada Khamis dan Jumaat.

Terdahulu pada hari itu, ICJ mengumumkan bahawa ia akan mengadakan pendengaran untuk mempertimbangkan permintaan Afrika Selatan untuk “langkah tambahan” terhadap israel.

Permintaan ini adalah berhubung kes pembunuhan beramai-ramai yang difailkan terhadap israel berikutan pencerobohan tentera israel di Rafah.

Sebagai tindak balas kepada pengumuman mahkamah, akhbar Yedioth Ahronoth melaporkan bahawa israel masih belum memutuskan sama ada ia akan mengambil bahagian dalam perbicaraan itu.

“Pada Khamis, pendengaran awam akan diadakan untuk Afrika Selatan, diikuti dengan proses yang sama untuk israel pada hari berikutnya (Jumaat),” kata akhbar itu.

Laporan itu juga menyatakan bahawa salah satu pilihan yang sedang dipertimbangkan di israel adalah meminta penangguhan pendengaran, memandangkan masa persediaan yang singkat selama dua hari.

“israel bimbang ICJ akan meluluskan permintaan Afrika Selatan dan mengeluarkan arahan untuk menghentikan pertempuran di Rafah dalam masa terdekat,” tambahnya.

SUMBER : TRT World

 

Related Articles

Back to top button