PalestinSemasa

israel lakukan ‘pembunuhan beramai-ramai’ di Gaza untuk tutup ‘kekalahannya’: ketua Hamas

Pemimpin Hamas, Ismail Haniyeh, telah berkata Israel melakukan “pembunuhan beramai-ramai” di Gaza untuk menutup “kekalahan” mereka sendiri.

“Israel melakukan pembunuhan beramai-ramai terhadap orang awam yang tidak bersenjata,” kata Haniyeh dalam ucapan di televisyen pada Rabu, sambil menambah, “Kejahatannya tidak akan menyelamatkan mereka daripada kekalahan besar.”

Haniyeh juga berkata tebusan Israel yang ditahan di Gaza turut merasai “kematian dan kemusnahan” yang sama dihadapi oleh rakyat Palestin.

Hamas memberitahu perunding bahawa adalah perlu untuk “pembunuhan beramai-ramai” ini dihentikan dan menyeru orang ramai untuk meneruskan bantahan, khususnya di Barat, bagi meningkatkan tekanan ke atas pembuat keputusan.

‘Penglihatan yang komprehensif’

Dalam ucapan yang sama, Haniyeh berkata kumpulannya membentangkan gambaran penuh bagi menghentikan serangan Israel ke atas Gaza.

“Visi ini bermula dengan menghentikan pencerobohan, membuka lintasan sempadan, bertukar tahanan, dan membuka ufuk politik untuk menubuhkan negara Palestin dan untuk menentukan nasib sendiri,” kata Haniyeh.

“[Perdana Menteri Israel Benjamin] Netanyahu, bagaimanapun, menangguhkan dan memperdaya penyokongnya dengan janji palsu,” tambahnya.

Haniyeh berkata konflik semasa disebabkan oleh Netanyahu “yang mengetuai kumpulan ‘fasis perkauman sayap kanan’.”

Tentera Israel telah meluaskan serangan udara dan darat ke atas Gaza tanpa henti sejak serangan 7 Oktober.

Lebih daripada 10,300 orang telah terkorban dalam konflik itu. Selain jumlah korban dan pemindahan yang besar, bekalan asas semakin berkurangan untuk 2.3 juta orang di Gaza akibat pengepungan Israel.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button