PalestinSemasa

Menteri pertahanan dan kewangan Israel bertengkar mengenai pembayaran cukai Palestin

Menteri pertahanan dan kewangan Israel telah bertelagah sama ada hasil cukai Tebing Barat perlu dipindahkan kepada Pihak Berkuasa Palestin, di sebalik ketegangan yang membebankan kerajaan ketika tentera Israel meneruskan perang kejam di Gaza.

Menteri Pertahanan Yoav Gallant menggesa hasil cukai yang dikutip oleh Israel bagi pihak Palestin di bahagian Tebing Barat, dibayar tanpa berlengah-lengah.

“Israel mahu mengekalkan kestabilan di Yudea dan Samaria, terutamanya pada masa-masa ini,” kata Gallant dalam kenyataan di televisyen, menggunakan istilah yang digunakan oleh orang di Israel untuk merujuk kepada Tebing Barat, di mana telah berlaku peningkatan keganasan sejak perang di Gaza tiga minggu lalu.

“Dana itu harus dipindahkan segera supaya ini boleh digunakan oleh Pihak Berkuasa Palestin bagi pencegahan keganasan,” katanya.

“Saya fikir adalah wajar untuk mengekalkan keputusan kabinet seperti yang diputuskan beberapa hari lalu,” katanya.

Pertengkaran berterusan

Di bawah perjanjian damai sementara, Kementerian Kewangan Israel mengutip cukai bagi pihak Palestin (PA) dan membuat pemindahan bulanan kepada PA, yang mempunyai pemerintahan sendiri yang terhad di Tebing Barat yang dijajah, tetapi terdapat perselisihan berterusan mengenai pengaturan itu.

Menteri Kewangan Bezalel Smotrich yang parti pelampaunya mendapat sokongan kuat di kalangan peneroka haram Yahudi di Tebing Barat yang dijajah, menjawab bahawa Gallant telah membuat “kesilapan serius” dalam menuntut pelepasan dana.

Smotrich sudah pun berkata beliau akan menentang pembayaran dana itu yang digunakan untuk membayar gaji sektor awam dan perbelanjaan kerajaan yang lain, menuduh rakyat Palestin di Tebing Barat menyokong serangan Hamas pada 7 Oktober.

“Saya tidak berhasrat untuk membiarkan Israel membiayai musuh kita di Yudea dan Samaria yang menyokong Hamas yang membunuh kita,” katanya dalam satu kenyataan.

Kedua-dua menteri itu telah pun berselisih awal tahun ini apabila Perdana Menteri Benjamin Netanyahu memecat Gallant kerana bangkangannya terhadap rancangan kerajaan merombak badan kehakiman, sebelum membatalkan keputusan itu apabila menghadapi tentangan orang ramai.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button