PalestinSemasa
Trending

Regim zionis lancar serangan udara ke atas Semenanjung Gaza

GAZA: Tentera zionis israel melancarkan serangan udara ke atas Semenanjung Gaza pada Khamis, menurut wartawan dan saksi agensi media AFP, beberapa jam selepas memintas roket yang dilepaskan dari wilayah Palestin.

Pusingan roket baharu dilepaskan dari Gaza selepas serangan ini dan letupan baru boleh didengari dari Bandar Gaza sekitar jam 3:15 pagi waktu tempatan (0115 GMT).

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada 02:41 (0041 GMT), tentera israel mengesahkan mereka menyerang Semenanjung Gaza.

Menurut sumber dan saksi keselamatan tempatan, serangan pertama, sekurang-kurangnya 7 das menyasarkan pusat latihan Briged Ezzedine al-Qassam, sayap bersenjata pergerakan Islam Palestin Hamas. Pusat ini terletak di kem pelarian Al-Maghazi di tengah Semenanjung Gaza.

Serangan udara pusingan kedua tentera israel menyasarkan pusat latihan Briged al-Qassam di barat daya Bandar Gaza, menurut sumber keselamatan tempatan.

Selepas serangan udara pertama, seorang wartawan AFP melihat 2 lagi roket ditembak ke israel dari Semenanjung Gaza,dan saksi mengesahkan beberapa lagi roket ditembak dari pelbagai lokasi.

Pihak israel membunyikan siren amaran di Sderot, sebuah bandar di selatan Israel berdekatan dengan Semenanjung Gaza, menurut tentera.

Tidak jelas sama ada terdapat sebarang kemalangan jiwa dilaporkan setakat ini.

Gaza, dengan penduduk padat seramai 2.3 juta orang, telah berada di bawah sekatan israel sejak Hamas mengambil alih kuasa pada 2007.

Barisan Popular untuk Pembebasan Palestin (PFLP), sebuah kumpulan bersenjata Palestin sekular, mengakui telah melakukan ‘serangan roket bertubi-tubi sebagai tindak balas kepada pencerobohan zionis di Semenanjung Gaza’.

BACA JUGA
Tentera israel bunuh 9 rakyat Palestin dalam serbuan Jenin!

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button