Semasa

Israel lulus rancangan pembangunan di penempatan Baitulmaqdis secara haram

BAITULMAQDIS : Penceroboh Israel di Baitulmaqdis telah meluluskan rancangan untuk membina unit perumahan penempatan haram di kawasan Khirbet Tabalya, di barat daya kota.

Pada Rabu, jawatankuasa perancang tempatan perbandaran Baitulmaqdis yang dikuasai Israel meluluskan rancangan untuk membina “bangunan dan jalan awam” di penempatan haram Yahudi “Giv’at Hamatos”, menurut media Israel.

Sekiranya berjaya dibina, ia akan menjadi “penempatan yang pertama dibuat di Baitulmaqdis Timur dalam 20 tahun terakhir.”

Toufakji menjelaskan sebahagian tanah milik Gereja Lutheran Jerman, sementara bahagian lain diklasifikasikan sebagai milik peribadi Palestin, termasuk untuk pelarian, sambil menunjukkan penjualan tanah sebelumnya milik gereja untuk penempatan Yahudi di utara Nazareth – di “Bethlehem dari Galilea ”- dan Sarona, berhampiran Tel Aviv.

Pengumuman itu dibuat sehari selepas Menteri Luar Negeri Israel, Yair Lapid bertemu dengan Naib Presiden Amerika Syarikat, Kamala Harris di Washington, DC.

Namun pada April 2020, pihak berkuasa mengumumkan bahawa 6,500 unit perumahan akan dibangun untuk penempatan tersebut, menggantikan rancangan sebelumnya untuk kawasan tersebut yang meliputi pembinaan 3,400 unit rumah dan 1,100 bilik hotel.

Pada November 2020, Israel mengeluarkan tender untuk pembinaan 1,257 unit di penempatan tersebut.

Rancangan pembinaannya akan menghapuskan Beit Safafa dari perkampungan Palestin di sekitarnya dari seluruh wilayah Baitulmaqdis.

Ia juga akan menghubungkan penempatan Jabal di Israel yang berdekatan.

Fayrouz Sharqawi, dari Grassroots Al-Quds (Baitulmuqaddis), mengatakan kepada Al Jazeera bahawa kes Khirbet Tabalya adalah sebahagian dari “keseluruhan dasar penjajahan di Baitulmaqdis”.

Beliau mengatakan tujuannya adalah untuk “mengasingkan masyarakat Palestin, menghalang pertambahan masyarakat dari golongan mereka” untuk digunakan sebagai “alat perpindahan,” sambil menambahkan bahawa penyelesaian itu bermakna “memutuskan semua hubungan Palestin ke Beit Safafa, mengasingkannya sepenuhnya”.

Salah satu tujuan utama yang digariskan dalam rencana induk adalah “mempertahankan majoriti  Yahudi yang kuat di kota” dan meningkatkan penguasaan Israel dengan menghubungkan penempatan di Tebing Barat ke Baitulmaqdis dan Tel Aviv.

Menurut media Israel, jawatankuasa perancangan pada Rabu juga bersetuju untuk memperluas salah satu penempatan terbesar di Baitulmaqdis, “Pisgat Ze’ev” yang dibangun di atas tanah Palestin di kawasan kejiranan Beit Hanina, Shuafat dan Hizma.

Minggu depan, pihak berkuasa juga akan membincangkan pembangunan pemukiman baru yang akan mengasingkan Tebing Barat yang diduduki, yang dikenali sebagai rancangan E1, dengan tujuan menghubungkan blok Maaleh Adumim dengan Baitulmaqdis.

Rancangan E1 juga menempatkan puluhan masyarakat Badwi Palestin di kawasan yang berisiko untuk dipindahkan.

Selain itu, pihak berkuasa Israel telah mulai mempromosikan pembinaan lebih dari 9,000 unit untuk penempatan baru bernama “Atarot” di tanah milik perkampungan Palestin Qalandia, di Baitulmaqdis yang diduduki utara.

Persetujuan bersama dengan pos pemeriksaan ketenteraan di daerah itu, akan memisahkan kota Ramallah dan Baitulmaqdis antara satu sama lain.

_____________________________________

MASA UNTUK BERTINDAK!
Sumbangan anda untuk rakyat Palestin yang menderita sangat diperlukan.

Klik :
http://tabunggaza.com

ATAU menerusi Akaun Maybank Dana MAPIM :

5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button