PalestinSemasa

Israel musnahkan persekitaran Gaza untuk tahun-tahun mendatang

Kempen pengeboman Israel selama berminggu-minggu telah meratakan sebahagian besar Gaza.

Bangunan kediaman, sekolah, masjid dan juga hospital telah bertukar menjadi habuk dan logam berpintal. Bagi ratusan ribu orang yang berpindah, udara sudah tidak mesra pernafasan, air tercemar dan kekurangan makanan telah mendedahkan orang ramai kepada pelbagai penyakit.

Pakar iklim memberi amaran kesan perang lebih mendalam daripada apa yang dapat dilihat.

“Pencemaran udara, pencemaran air, pencemaran tanah, pencemaran toksik dan jumlah besar pelepasan gas rumah hijau disebabkan oleh konflik ketenteraan,” kata Pelapor Khas PBB mengenai hak asasi manusia dan alam sekitar David R. Boyd memberitahu TRT World melalui e-mel.

“Kesan alam sekitar ini memburukkan lagi angka kematian dan kecederaan yang disebabkan secara langsung oleh tindakan peperangan, tetapi angka kematian alam sekitar akan berterusan selama beberapa dekad akibat penyakit pernafasan, penyakit kardiovaskular dan kanser yang disebabkan oleh pendedahan kepada tahap pencemaran yang tinggi.”

Menjelang 1 November, Israel telah menjatuhkan 18,000 tan bahan letupan di Gaza, bersamaan dengan kira-kira 1.5 kali ganda kuasa bencana yang dilepaskan di Hiroshima oleh Amerika Syarikat semasa Perang Dunia II.

Bencana alam sekitar yang disebabkan oleh pengeboman berterusan Israel akan memberi kesan buruk kepada rakyat Palestin pada tahun-tahun akan datang, kata pakar.

Malah sebelum perang meletus pada 7 Oktober, ramai rakyat Palestin yang tinggal di Gaza telah disahkan menghidap penyakit serius, seperti kanser. Apa yang menjadikan krisis lebih teruk ialah sekatan Israel, yang menghalang orang sakit daripada mendapatkan rawatan di tempat lain dan mengganggu bekalan ubat-ubatan penting.

Beginilah cara Israel menyekat pergerakan rakyat Palestin di dalam wilayah yang dijajah, manakala peneroka haram dan orang awam lain – Israel dan asing – bebas melakukan perjalanan.

Landskap dalam runtuhan

Pengeboman yang berpanjangan – seperti yang berlaku di Gaza – menyebabkan sejumlah besar zarah simen terampai di udara. Bahan kimia dan gas maut yang ditinggalkan oleh peluru bersebati dalam alam sekitar selama bertahun-tahun akan datang, meracuni tumbuhan dan mencemarkan air.

Usaha yang diselaraskan diperlukan untuk memperbaiki ekosistem dan menjadikan alam sekitar sesuai untuk didiami orang awam, kata Dr Erum Zahir, seorang profesor di jabatan kimia Universiti Karachi.

“Di kawasan yang dilanda konflik, letupan bom boleh membebaskan sejumlah besar gas rumah hijau, termasuk karbon dioksida, karbon monoksida, nitrogen oksida dan zarah berbahaya.

“Berdasarkan maklumat yang ada menunjukkan berlaku pelepasan karbon dioksida yang besar, menimbulkan risiko kesihatan yang teruk dan cabaran ekonomi di wilayah yang padat penduduk.”

Penggunaan senjata beracun

Pemerhati Hak Asasi Manusia, Amnesty International, dan Pemantau Hak Asasi Manusia Euro-Med telah mengecam Israel kerana menggunakan fosforus putih di Gaza.

Apabila terdedah kepada udara, bahan kimia terbakar pada suhu yang sangat tinggi – cukup tinggi untuk membakar melalui logam dan tulang – dan menjejaskan alam sekitar.

Agensi AS untuk Bahan Toksik dan Pendaftaran Penyakit mengatakan fosforus putih perlahan-lahan boleh terkumpul dalam badan ikan yang hidup di tasik atau sungai yang tercemar.

Fosforus putih tidak boleh dipadamkan dengan air, sebaliknya, bahan pembakar itu “mempunyai keupayaan untuk bertindak balas dengan air untuk menghasilkan fosfin kimia gas, yang berbahaya kepada hati, sistem saraf pusat, dan paru-paru.”

Fosfin ialah gas tidak berwarna dan mudah terbakar yang memberikan fosforus putih bau seperti bawang putih. Kerosakan pernafasan, kegagalan organ dan kecederaan lain yang mengerikan dan mengubah hidup, termasuk luka bakar yang amat sukar untuk dirawat, atau kematian boleh disebabkan oleh pendedahan fosforus putih.

“Penggunaan fosforus putih di Gaza adalah pelanggaran undang-undang antarabangsa dan pelanggaran hak asasi manusia Palestin,” kata Pelapor Khas PBB Boyd.

 

SUMBER: TRT WORLD

 

Related Articles

Back to top button