DuniaPalestinSemasa

Israel roboh bangunan berhampiran Baitulmaqdis

JERUSALEM: Sumber tempatan mengesahkan pihak berkuasa penempatan Israel merobohkan struktur komersial di bandar Anata, timur laut bandar Baitulmaqdis yang dijajah, semalam.

Sumber berkata bahawa tentera Israel mengiringi jentera berat ketika merobohkan sebuah pondok yang katanya dibina tanpa lesen.

Askar menghalang keluarga Haddad, pemilik pondok itu, daripada mengeluarkan kandungan di dalam sebelum dirobohkan.

Pondok itu terletak berhampiran tembok apartheid Israel.

Israel merobohkan rumah penduduk Palestin hampir setiap hari sebagai cara untuk mencapai “kawalan demografi” wilayah yang diduduki.

Israel menafikan kebenaran merancang untuk rakyat Palestin membina di atas tanah mereka sendiri atau untuk melanjutkan rumah sedia ada bagi menampung pertumbuhan semula jadi, terutamanya di Baitulmaqdis.

Sebaliknya, Israel berkata bahawa membina dalam penempatan kolonial yang sedia ada perlu untuk menampung “pertumbuhan semula jadi” peneroka.

Oleh itu, ia lebih mudah memberi lebih 700,000 peneroka Yahudi Israel mendapat permit bangunan dan menyediakan mereka dengan jalan raya, elektrik, air dan sistem kumbahan yang masih tidak dapat diakses oleh ramai penduduk Palestin yang berjiran. – AGENSI


***Palestin kembali berdarah! Seruan untuk kita membantu saudara Gaza dan Palestin sudah tiba. Kita bantu dengan apa yang terdaya. Bantu dengan doa dan harta benda.
MAPIM Malaysia membuka peluang untuk semua bagi membantu rakyat Palestin. Selain doa, rakyat Palestin sangat memerlukan bantuan kewangan. MAPIM merayu supaya kita dapat bersama-sama membantu mereka.

Sumbangan boleh dibuat melalui:
https://www.billplz.com/tabungkilatgaza ATAU menerusi Akaun Maybank DANA MAPIM : 5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau Whatapps 012-800-2016

Oleh Faiz Danial – Wartawan Pelatih Ummah Today

Related Articles

Back to top button