DuniaSemasa

Junta Myanmar dakwa Aung San Suu Kyi menipu dalam pilihan raya 2020

YANGON : Junta Myanmar telah mendakwa bekas pemimpin yang digulingkan, Aung San Suu Kyi atas pertuduhan penipuan semasa pilihan raya 2020 yang dimenangi partinya secara besar-besaran.

15 pegawai lain, termasuk bekas presiden Win Myint dan pengerusi suruhanjaya pilihan raya, menghadapi pertuduhan yang sama.

Mereka dituduh melanggar undang-undang pilihan raya, termasuk ke atas pondok mengundi tentera, mengundi awal untuk orang yang berumur 60 tahun ke atas dan mendapatkan nama orang yang “tidak mempunyai hak untuk membuang undi” undi.

Myanmar telah bergolak sejak rampasan kuasa tentera pada Februari lalu mencetuskan protes di seluruh negara dan tindakan keras terhadap perbezaan pendapat.

Ditahan sejak hukuman itu, Suu Kyi, 76, menghadapi pelbagai pertuduhan termasuk mengimport ‘walkie talkie’ secara haram, hasutan dan rasuah, dan boleh berdepan hukuman puluhan tahun penjara jika sabit kesalahan.

Beliau sudah pun dibicarakan kerana melanggar sekatan coronavirus semasa berkempen menjelang pilihan raya, di mana parti Liga Kebangsaan untuk Demokrasi (NLD) mengalahkan parti yang bersekutu dengan tentera.

Rampasan kuasa itu menamatkan percubaan 10 tahun demokrasi yang membenarkan tentera memainkan peranan terjamin dalam kerajaan di bawah perlembagaan yang digubal oleh tentera.

-AGENSI

Oleh Hafeez Anuar

Related Articles

Back to top button