PalestinSemasa

israel bunuh 27 rakyat Palestin yang berlindung di sekolah 

israel telah membunuh sekurang-kurangnya 27 orang dan mencederakan berpuluh-puluh lagi selepas menyerang sebuah sekolah yang menempatkan pelarian Palestin di Nuseirat di tengah Gaza yang dikepung, kata pihak berkuasa Palestin.

Tanpa memberikan sebarang bukti, israel mendakwa telah membunuh beberapa pejuang Palestin dalam apa yang dikatakan sebagai “serangan tepat”.

Tetapi media rasmi di Gaza menuduh tentera israel melakukan “pembunuhan beramai-ramai yang mengerikan… yang memalukan manusia”, sambil menambah 27 mangsa dan berpuluh-puluh yang cedera dibawa ke Hospital Syahid Al Aqsa.

Hospital itu melaporkan kegagalan penjana elektrik pada awal malam, yang berisiko merumitkan rawatan pesakit.

Sebelum pembunuhan beramai-ramai israel, hospital itu telah menerima sekurang-kurangnya 70 maut dan lebih 300 cedera sejak Selasa, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, berikutan serangan israel di tengah Gaza, menurut Doktor Tanpa Sempadan (MSF).

Badan amal antarabangsa berkata bahawa hospital di Deir al Balah sedang bergelut untuk merawat “kebanjiran besar pesakit, ramai daripada mereka tiba dengan luka melecur teruk, luka serpihan, patah tulang, dan kecederaan traumatik yang lain.”

SUMBER : TRT WORLD

 

Related Articles

Back to top button