PalestinSemasa

Jurutera Al Jazeera hilang 19 ahli keluarga dalam serangan udara Israel

Mohamed Abu Al-Qumsan, seorang jurutera penyiaran biro Al Jazeera di Gaza, telah kehilangan 19 ahli keluarga, termasuk bapa dan dua adik perempuannya, dalam serangan udara Israel  di kem pelarian Jabalia.

Dalam satu kenyataan pada hari Selasa, Al Jazeera mengecam apa yang dipanggil “pembunuhan beramai-ramai” dan “tindakan tidak boleh dimaafkan” oleh tentera Israel.

“Al Jazeera mengutuk sekeras-kerasnya pengeboman Israel yang kejam dan sewenang-wenangnya, yang telah mengakibatkan pembunuhan 19 ahli keluarga jurutera SNG kami yang berdedikasi, Mohamed Abu Al-Qumsan,” kata kenyataan itu.

“Perbuatan yang tidak boleh dimaafkan, pembunuhan beramai-ramai Jabalia telah meragut nyawa bapa Mohamed, dua adik perempuan, lapan anak saudara lelaki dan saudara perempuannya, abangnya, isteri abangnya, dan empat anak mereka, kakak iparnya, dan seorang bapa saudaranya.”

Tragedi itu berlaku semasa pengeboman tanpa henti Israel ke atas Semenanjung Gaza, di mana lebih 2.3 juta rakyat Palestin sudah tidak ada tempat untuk  berlindung.

Rakaman yang menunjukkan tempat kejadian menunjukkan pekerja penyelamat dan sukarelawan menggunakan tangan kosong untuk menggali runtuhan bagi cuba mencapai mereka yang terperangkap di bawah bangunan runtuh.

Serangan itu berlaku beberapa hari selepas koresponden Al Jazeera Arab Gaza Wael Dahdouh isteri, anak lelaki, anak perempuan dan cucu terbunuh dalam serangan udara Israel.

“Apa yang berlaku adalah jelas. Ini adalah siri serangan yang disasarkan ke atas kanak-kanak, wanita dan orang awam,” kata Dahdouh selepas melihat mayat ahli keluarganya di bilik mayat.

Awal minggu ini, keluarga wartawan Al Jazeera Youmna ElSayed menerima panggilan telefon daripada tentera Israel dan memberi amaran untuk meninggalkan rumah mereka dan bergerak ke selatan.

Pihak berkuasa Palestin berkata bahawa sekurang-kurangnya 8,525 orang, termasuk lebih daripada 3,500 kanak-kanak telah terbunuh di Gaza sejak pertempuran bermula pada 7 Oktober. Jawatankuasa Melindungi Wartawan telah berkata bahawa sekurang-kurangnya 31 wartawan telah terbunuh pada masa itu, 26 daripada mereka orang Palestin.

“Kami gesa masyarakat antarabangsa untuk menangani ketidakadilan ini dengan segera. Semoga keadilan dapat diberikan kepada keluarga Mohamed Abu Al-Qumsan dan ramai lagi orang awam Gaza tidak berdosa yang kehilangan orang tersayang,” kata kenyataan Al Jazeera.

SUMBER : AL JAZEERA

 

Related Articles

Back to top button