Semasa

Kanak-kanak 9 tahun dipaksa minum arak oleh bapa kandung

KUALA LUMPUR: Seorang kanak-kanak perempuan berusia 9 tahun dipisahkan dari ibunya setelah keputusan mahkamah menetapkan hak penjagaan diberikan kepada bapanya.

Perkongsian yang tular di media sosial itu melibatkan Yuseri Yusoff, menunjukkan peristiwa yang dialami oleh kanak-kanak tersebut. Beliau menjelaskan bahawa ibu bapa kanak-kanak tersebut merupakan Orang Asli yang telah berpisah. Selepas berpisah, ibu kanak-kanak tersebut memeluk agama Islam bersama dengan anaknya, sementara bapanya tetap dengan kepercayaan asalnya.

Menurut Yuseri, isu utama dalam kes ini adalah perlakuan tidak wajar yang dialami oleh kanak-kanak tersebut ketika berada di bawah jagaan bapanya. Katanya, kanak-kanak perempuan itu dipaksa minum arak oleh bapanya.

Turut diceritakan bahawa semasa berada di bawah jagaan bapanya, kanak-kanak itu menjadi mangsa penderaan dan buli yang dialami di pelbagai tempat sebelum ibunya membawanya melarikan diri ke Terengganu.

Mengetahui perkara tersebut, bapa kanak-kanak itu kemudiannya membuat permohonan untuk mendapatkan hak penjagaan.

Yuseri menjelaskan bahawa hakim enggan mendengar permohonan peguam pihak ibu kerana alasan ibu tersebut tidak hadir dalam sidang sebelum ini.

Hakim juga mengeluarkan perintah habeas corpus yang memerintahkan ibu tersebut menyerahkan anak kepada bapanya. Permohonan lanjutan masa (EOT) turut ditolak oleh hakim, menyebabkan kanak-kanak itu terpaksa dipisahkan daripada ibunya.

Dalam perkembangan terkini, Yuseri dan beberapa peguam yang mengenalinya sedang membantu wanita berkenaan untuk memfailkan rayuan bagi membolehkan kanak-kanak itu kembali ke pangkuan ibunya.

Kes ini sekali lagi menunjukkan bahawa isu hak penjagaan anak-anak selepas perceraian masih menjadi perkara yang memerlukan perhatian serius. Masyarakat berharap agar keputusan mahkamah dapat mempertimbangkan kepentingan dan kebajikan kanak-kanak itu.

Related Articles

Back to top button