PalestinSemasa

Peneroka haram israel semakin mengganas di Tebing Barat 

Orang Yahudi sayap kanan yang tinggal di penempatan haram di Tebing Barat yang diduduki telah mula memakai pakaian seragam tentera dan mengacungkan senapang gred tentera ketika mereka mengepung dan mengganas di kampung Palestin.

Gelombang terbaru keganasan peneroka bertujuan untuk menduduki lebih banyak tanah Palestin dan ia telah mengaburkan garis antara militia pelampau dan tentera israel, yang kekurangan askar kerana kebanyakan mereka telah dikerahkan untuk perang Gaza, kata aktivis.

Pada bulan Oktober, Menteri Keselamatan kanan israel Itamar Ben-Gvir mengumumkan pembelian 10,000 senapang tentera untuk mempersenjatai militia peneroka haram di Tebing Barat yang diduduki, termasuk Baitul Maqdis Timur. Pada masa itu, beliau berkata ini adalah untuk melindungi penempatan.

Sejak itu, peneroka israel telah membunuh sekurang-kurangnya sembilan rakyat Palestin dan membakar hampir seratus rumah di bandar-bandar Palestin.

“Sebelum 7 Oktober, kebanyakan pencerobohan peneroka akan berlaku pada waktu malam atau selepas tengah malam. Peneroka akan menutup muka mereka semasa merosakkan rumah atau kereta kami, dan apabila polis tiba, mereka akan melarikan diri,” kata Murad Abdel Moneim Ismail Samara, seorang penduduk Bruqin, sebuah bandar Palestin berhampiran Nablus.

Tetapi kini nampaknya, peneroka tidak takut apa-apa, terutamanya kerana mereka mendapat perlindungan sepenuhnya daripada tentera dan polis israel, katanya.

“Mereka tahu mereka dikecualikan daripada hukuman. Itulah sebabnya mereka mula menyerang kami pada siang hari.”

Lebih 700 serangan peneroka, separuh daripadanya dilakukan dengan kehadiran askar israel, dilaporkan antara 7 Oktober dan 3 April, menurut angka terkini Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Serangan-serangan ini telah mengakibatkan sekitar 1,222 penduduk Palestin dipindahkan dan sekurang-kurangnya sembilan orang terbunuh. Di tempat lain di Tebing Barat yang diduduki, pasukan keselamatan israel telah membunuh 428 rakyat Palestin.

Negara israel selama bertahun-tahun membenarkan orang Yahudi di penempatan haram membawa senjata, yang mereka gunakan untuk mengganggu dan kadang-kadang menyerang rakyat Palestin. Setiap penempatan juga akan mempunyai dua atau tiga orang peneroka terutamanya ditugaskan untuk menjaga keselamatan.

Tetapi bilangan anggota keselamatan itu telah meningkat dengan ketara dalam beberapa minggu kebelakangan ini dan kini mereka membawa senapang M16 dalam pakaian seragam tentera, kata Samara.

“Mereka telah menjadi seperti mafia, dan semua peneroka keselamatan mula memakai pakaian tentera. Kita tidak boleh lagi membezakan antara peneroka dan tentera.”

Merampas tanah 

Dengan perhatian dunia tertumpu pada Gaza di mana tentera israel telah membunuh lebih 33,000 rakyat Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, peneroka israel di Tebing Barat yang diduduki telah menceroboh lebih banyak tanah Palestin.

Malah mereka cuba memadamkan hubungan Palestin dengan kampung dan pekan.

Aliya Malihat, seorang warga Palestin yang tinggal di perkampungan Al Ma’rajat, barat laut kota Jericho berkata “Dengan perang di Gaza, inilah masa terbaik untuk peneroka merampas lebih banyak tanah dan melancarkan lebih banyak serangan kerana mereka mendapat sokongan penuh daripada Tentera.”

Aliya, seorang sukarelawan dengan pertubuhan B’Tselem untuk mempertahankan hak asasi manusia, berkata dia menyertai aktivisme kerana tiada orang lain yang memberitahu dunia tentang penderitaan dan ketidakadilan yang dihadapi oleh penduduk di kampungnya di tangan peneroka.

Dengan kameranya, dia telah mendokumentasikan pencerobohan peneroka haram yang disokong oleh tentera di kampungnya Al Ma’rajat, sebuah perkampungan Badwi yang didiami oleh 30 keluarga. Rumah mereka menghadapi ancaman perobohan yang berterusan. Begitu juga keadaan di kampung-kampung Badwi lain yang berjiran.

Apabila domba datang

Apa yang membuatnya cemas adalah apabila dia melihat seorang peneroka Yahudi menggembala kambingnya berhampiran kampungnya, Al Ma’rajat. Itu petanda bahawa peneroka sedang melakukan sesuatu yang jahat.

Apa yang menambah keresahan Aliya dan jirannya ialah kehadiran seorang peneroka Yahudi terkemuka, Zohar Sabah, berhampiran kampung mereka. Dia telah berbulan-bulan cuba merampas tanah Palestin di mana dia mahu membina penempatan Yahudi baru bernama Reut, dinamakan sempena nama isterinya.

Dengan sokongan tentera israel, Sabah telah mengatur serbuan ke atas kampungnya siang dan malam, dengan peneroka sering memukul wanita dan kanak-kanak, menangkap lelaki, membakar rumah, dan mencuri ternakan milik rakyat Palestin.

“Kira-kira lima rumah terbiar kerana kejadian ini,” kata Aliya, “Kini kambing biri-biri peneroka berkeliaran di tempat kediaman keluarga mereka dahulu.”

Dan kekejaman peneroka tidak berakhir di sini.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, peneroka telah meletakkan bendera israel di rumah penduduk dan meninggalkan mainan berlumuran darah di sekolah kampung untuk menakut-nakutkan orang ramai.

Peneroka juga telah menggali kubur dan menghiasinya dengan bunga dalam ancaman yang mengerikan.

“Inilah yang mereka mahu, untuk memadamkan kita, untuk menguburkan kita,” kata Aliya. “Kira-kira 26 perkampungan Badwi Palestin telah dipindahkan sejak permulaan perang Gaza kerana peneroka ingin membalas dendam kepada kami.”

Manipulasi undang-undang

Kerajaan israel telah membantu peneroka haram dengan menggunakan alasan peraturan kontroversi yang telah digunakan untuk menduduki Tebing Barat.

Sebagai contoh, kampung Palestin sering ditetapkan sebagai zon tentera, yang memudahkan peneroka merebut tanah Palestin, kata Mick Bowman, seorang aktivis anti-peneroka Ireland.

Peneroka menggunakan pelbagai teknik, seperti menuntut tanah dalam Kawasan C sebagai tanah negeri atau mengisytiharkan tanah sebagai taman negara atau rizab alam semula jadi.

Tebing Barat dibahagikan kepada zon, A, B, dan C pada tahun 1995 di bawah Perjanjian Oslo II. Lebih 60 peratus daripada Tebing Barat ditetapkan sebagai Kawasan C, di mana tentera israel mengekalkan kawalan penuh, walaupun ia pada asalnya bertujuan untuk dipindahkan secara beransur-ansur ke bidang kuasa Palestin. Bagaimanapun, pada masa ini, 99 peratus daripada tanah di Kawasan C adalah terlarang atau sangat terhad untuk rakyat Palestin.

Apabila rampasan seperti itu berlaku, rakyat Palestin tidak mempunyai jalan keluar kepada proses kehakiman atau undang-undang yang berkesan.

Penduduk Palestin di Tebing Barat yang diduduki telah dikenakan mahkamah tentera sejak 1967, dan walaupun mereka mencari laluan undang-undang, mahkamah sering memutuskan memihak kepada peneroka seperti dalam kes Samara.

Samara berkata bahawa keluarganya memiliki 30 dunum (7.4 ekar) tanah berhampiran gunung Al Dahr. Pada pertengahan 2014, mahkamah tentera memerintahkan rampasan 23 ekar, mendakwa mereka sebagai harta negara.

Malah tanah ladang yang tinggal dikepung oleh tentera israel dan petani Palestin tidak dibenarkan bekerja di sana. Secara beransur-ansur, penempatan haram Bruqin dibenarkan berkembang dan peneroka membina rumah mereka di atas tanah itu.

“Jentolak mereka setiap hari menebal tanah dan mencuri lebih banyak tanah,” kata Samara.

SUMBER: TRT WORLD

 

Related Articles

Back to top button