PalestinSemasa

Kegagalan Bernie Sanders sokong gencatan senjata Gaza kecewakan penyokong AS

Washington, DC – Ketika detik perlumbaan presiden Amerika Syarikat 2016, Senator Bernie Sanders menyelar pesaingnya Hillary Clinton kerana gagal menyebut hak Palestin dalam ucapan yang disampaikannya kepada pelobi pro-Israel.

Berdiri di atas pentas dalam perbahasan yang disiarkan secara nasional, Sanders menceritakan situasi kemanusiaan yang teruk di Gaza dan mengkritik sokongan tanpa syarat Washington kepada kerajaan Israel di bawah Perdana Menteri Benjamin Netanyahu.

“Ada masanya, jika kita mengejar keadilan dan keamanan, kita perlu mengatakan bahawa Netanyahu tidak betul sepanjang masa,” katanya.

Ia adalah satu kenyataan yang jarang keluar daripada ahli politik Washington. Segelintir Demokrat berhaluan kiri, telah mempersoalkan sama ada Amerika Syarikat harus mempertimbangkan semula sokongan “tidak berbelah bahagi” untuk Israel.

Tujuh tahun kemudian Sanders menerima kemarahan ramai penyokongnya yang berasa kecewa dengan pendirian semasanya terhadap perang Israel-Hamas.

Ketika serangan tentera Israel di Gaza semakin hebat, membunuh beribu-ribu kanak-kanak dan meratakan seluruh kawasan kejiranan, Sanders tidak menggesa gencatan senjata. Kerana reputasinya sebagai suara anti-perang, pengkritik berkata dia mempunyai kedudukan yang unik untuk menguatkan tuntutan bagi menamatkan permusuhan di Gaza.

“Semasa Washington berada di belakang mereka, termasuk presiden yang memukul gendang perang, kita memerlukan pemimpin dengan keberanian dan legasi aktivisme anti-perang untuk memecahkan konsensus itu dan mengatakan bahawa semua nyawa manusia adalah berharga dengan menuntut gencatan senjata,” kata Eva Borgwardt, pengarah politik di IfNotNow, sebuah kumpulan Yahudi yang progresif.

“Jika sesiapa boleh berbuat demikian di Senat, ia adalah Senator Sanders.”

“Kami pergi ke pejabatnya untuk memberitahu yang kami dan rakan-rakannya di Dewan yang berani bersuara, dengan risiko peribadi dan politik yang besar – memerlukannya sekarang,” kata Borgwardt kepada Al Jazeera dalam satu kenyataan.

Ahli Dewan Demokratik mengusulkan resolusi gencatan senjata pada 16 Oktober, tetapi di pihak Senat, tidak ada seruan untuk menamatkan perang.

Awal bulan ini, hampir 300 bekas kakitangan yang bekerja ketika kempen presiden Sanders menandatangani surat yang menyeru beliau untuk mengusulkan resolusi yang sama.

Pada 2016, Sanders – seorang senator bebas dari Vermont – menentang kemungkinan dan melancarkan cabaran utama terhadap Clinton. Empat tahun kemudian, beliau mengetuai perlumbaan untuk pencalonan Demokrat sehingga beberapa calon tercicir dan memberikan sokongan mereka di belakang Biden yang akhirnya memenangi jawatan presiden.

Sepanjang dua kempen presidennya, Sanders mengetuai gerakan progresif yang melonjak dalam politik AS yang mengunakan isu Palestin sebagai prinsip teras agendanya.

Mempersoalkan sokongan AS untuk Israel semasa kempen presiden – di mana calon sering bersaing untuk menunjukkan bona fide pro-Israel mereka – masih jarang berlaku. Ia menunjukkan Sanders sebagai calon yang sanggup menentang konsensus politik, kualiti yang menarik minat ramai pengundi muda.

Di dalam negeri, Sanders memusatkan platformnya untuk memerangi ketidaksamaan ekonomi. Tetapi pendekatan luarnya terhadap politik meluas kepada dasar luar negara. Dia berkata dia akan mengenakan syarat hak asasi manusia ke atas bantuan AS kepada Israel, cadangan yang ditolak oleh Biden sebagai “pelik” semasa pengundian 2020.

Sanders yang beragama Yahudi, juga telah lama mengecam krisis kemanusiaan di Semenanjung Gaza yang terkepung, menyifatkannya sebagai “tidak mampan” dan “tidak boleh diterima”. Dia juga merujuk kepada Netanyahu sebagai “pelampau kaum”.

Mesej Sanders pada masa itu sangat bergema dengan masyarakat Arab dan Muslim Amerika, yang menyokong kempennya dan membantunya memenangi pemilihan utama Demokrat Michigan pada 2016.

Tetapi keengganan senator itu pada masa ini untuk menggesa gencatan senjata telah menyebabkan ramai penyokong Palestin, Arab dan Islamnya dengan rasa kecewa kerana merasa Sander mengkhianati mereka.

Omar Baddar, seorang penganalisis Palestin Amerika yang menyokong kempen presiden Sanders 2020, berkata adalah “sukar untuk menyampaikan kekecewaan yang mendalam” yang dia rasai atas kegagalan senator itu menyokong gencatan senjata.

“Saya tahu iklim politik di AS pada masa ini menakutkan, anti-Palestin dan tidak bertolak ansur dengan perbezaan pendapat, tetapi itulah sebabnya suara Sanders akan menjadi sangat berharga,” kata Baddar kepada Al Jazeera. Jika Sanders bersuara, Baddar percaya tindakannya akan “mewujudkan ruang politik” untuk orang lain melakukan perkara yang sama.

SUMBER : AL JAZEERA

 

Related Articles

Back to top button