PalestinSemasa

israel mula alami krisis ekonomi akibat perang

Beratus-ratus ahli ekonomi Israel telah mengeluarkan amaran keras kepada Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dan Menteri Kewangan Bezalel Smotrich, menyatakan kebimbangan mengenai cabaran ekonomi negara dan menggesa tindakan segera.

Sebuah akhbar tempatan, Yediot Ahronot , melaporkan bahawa 300 ahli ekonomi, termasuk bekas gabenor Bank of Israel, bekas juruaudit bank, profesor pemenang Hadiah Nobel, dan bekas pegawai kanan Kementerian Kewangan Israel, secara kolektif menghantar mesej kepada Netanyahu dan Smotrich mengenai keadaan ekonomi semasa.

Kurangnya kesedaran di kalangan pihak berkuasa tentang beratnya krisis ekonomi, pakar ekonomi menyatakan, “Ekonomi Israel sedang menghadapi tempoh yang sukar. Langkah segera perlu diambil untuk mengelakkan kerosakan besar.”

Mereka menegaskan bahawa terdapat keperluan untuk menghentikan segera pembiayaan semua aktiviti yang tidak diperlukan untuk perang dan membina semula ekonomi, dan memberi amaran bahawa pendekatan semasa akan merosakkan ekonomi Israel dan tindakan baharu diperlukan.

Menangani keadaan yang teruk, ahli ekonomi menggesa peralihan radikal dalam keutamaan negara dan pengagihan semula belanjawan untuk menangani kesan perang, membantu mangsa, dan meremajakan ekonomi.

Mesej itu menggariskan bahawa perbelanjaan selepas perang mungkin mencecah puluhan billion shekel, menggesa perdana menteri dan menteri kewangan untuk segera menyemak semua item perbelanjaan dalam bajet 2023.

Sebagai tindak balas kepada cabaran ekonomi yang ditimbulkan oleh serangan baru-baru ini, Kementerian Kewangan Israel melancarkan pelan bantuan baharu untuk majikan dan pekerja yang terjejas pada hari Ahad.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button