DuniaPalestinSemasa

Kejam ! Selepas 432 hari Israel baru lepaskan jenazah Mai Afana untuk dikebumikan

Oleh Khairulanwar Dahlan – Wartawan Pelatih Ummah Today

ALBAWABA – Dr Mai Afana akhirnya dapat berehat dengan tenang. Dia yang dibunuh oleh tentera Israel pada 16 Jun 2021 berhampiran pusat pemeriksaan Hamza yang terletak di utara Baitulmaqdis yang diduduki.

Mayatnya telah ditahan oleh tentera Israel selama 432 hari. Mereka akhirnya membebaskan jasad Dr Mai dan menyerahkannya kepada keluarganya untuk dikebumikan.

Media sosial hari ini dipenuhi dengan berita dan gambar mengenai pembebasan mayat. Salah satu gambar yang paling menyentuh hati  apabila tentera Israel ketawa ketika mereka menyerahkan mayat kepada ahli keluarganya.

Betapa tidak berperikemanusiaannya mereka ini !!

Dilaporkan Dr Mai Afana, 29 tahun, yang sedang melanjutkan pendidikan di peringkat Phd di Universiti Muata di Jordan telah dibunuh oleh tentera Israel.

Dikatakan Dr Mai Afana sedang memandu ke Ramallah sewaktu pembunuhannya berlaku.

Selepas keluarganya menerima jenazahnya, orang ramai telah mengambil bahagian dalam pengebumian dan pengebumian jenazah Afana di kampung halamannya, Abu Dis di timur Baitulmaqdis yang diduduki menurut Wafa , agensi berita Palestin.

Sebagai satu bentuk hukuman kolektif, dan yang digunakan oleh Israel sebagai alat tawar-menawar, pihak berkuasa pendudukan Yahudi mempunyai dasar yang sudah lama untuk tidak melepaskan mayat rakyat Palestin yang telah dibunuh oleh tenteranya untuk dikebumikan oleh keluarga mereka. Beberapa mayat telah ditahan selama bertahun-tahun, lapor Wafa.

Kumpulan hak asasi manusia antarabangsa telah berulang kali mengutuk dasar Israel yang menahan mayat rakyat Palestin yang terbunuh akibat tembakan Israel.

B’Tselem, sebuah kumpulan hak asasi manusia Israel, menganggap dasar ini sebagai pencabulan maruah manusia, sambil menambah bahawa dasar itu bukan sahaja salah dari segi moral tetapi juga meremehkan rakyat Palestin dan keluarga mereka.

Menahan mayat rakyat Palestin yang mati dan tidak mengembalikan mereka kepada keluarga mereka untuk pengebumian yang sewajarnya adalah amalan kejam dan melanggar undang-undang kemanusiaan antarabangsa dan Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menentang penyeksaan ini.


MASA UNTUK BERTINDAK!
Sumbangan anda untuk rakyat Palestin yang menderita sangat diperlukan.

Klik :
http://tabunggaza.com

ATAU menerusi Akaun Maybank Dana MAPIM :

5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button