PalestinSemasa

Kelaparan di Gaza ‘melampaui malapetaka’, IFRC memberi amaran

Persekutuan Persatuan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah Antarabangsa (IFRC) telah memberi amaran kepada masyarakat antarabangsa mengenai situasi kemanusiaan di Gaza, berkata kelaparan telah “melebihi kadar malapetaka”.

Penyampaian bantuan kemanusiaan yang tidak mencukupi di Gaza dan keruntuhan sistem kesihatan memburukkan lagi tahap kelaparan rakyat, kata jurucakap IFRC Tommaso Della Longa kepada Agensi Anadolu, merujuk kepada pengepungan tentera Israel di kawasan itu di tengah-tengah pengeboman berterusan.

“Ada beberapa bantuan dan beberapa trak bantuan memasuki Gaza. Sekarang soalannya, adakah ini mencukupi? Tidak. Bilangan trak sepatutnya lebih banyak,” tegasnya.

Bagaimanapun, terdapat masalah dengan akses yang selamat di seluruh Gaza, kata Longa.

Untuk memenuhi keperluan kemanusiaan penduduk Gaza, lebih banyak bantuan kemanusiaan diperlukan. Tetapi keselamatan dan akses selamat untuk menyampaikan bantuan kemanusiaan itu mesti dipastikan, katanya.

Bantuan kemanusiaan telah disampaikan dengan persetujuan pihak yang bertelagah, serta sokongan pihak berkepentingan dan antarabangsa, katanya sambil menekankan: “Sudah tentu, kita akan memerlukan lebih banyak usaha diplomatik. Tetapi saya mengatakan bahawa pertama sekali, pertempuran perlu dihentikan untuk mewujudkan ruang kemanusiaan yang selamat dalam persekitaran di mana kita boleh sampai ke seluruh Gaza.”

Sebagai contoh, utara Gaza, di mana beribu-ribu orang terus melarikan diri, hampir tidak dapat diakses, katanya, sambil memberi amaran bahawa “situasi penjagaan kesihatan amat membimbangkan.”

‘Keadaan kritikal’

IFRC melakukan yang terbaik dalam bidang itu dengan kerjasama Bulan Sabit Merah Mesir dan Palestin, katanya sambil menambah bahawa kebimbangan organisasi itu telah dimaklumkan kepada mereka dalam perbincangan dua hala.

“Jadi, saya hanya ingin mengingatkan (anda) bahawa satu-satunya saat di mana kita dapat memiliki jumlah trek yang lebih tinggi adalah semasa gencatan senjata terakhir yang berlaku di Gaza. Jadi saya fikir itu adalah tanda kepentingan mencari perdamaian. Jadi pihak kemanusiaan boleh buat kerja sendiri,” tegasnya.

Apabila ditanya sama ada terdapat risiko bahawa hospital Gaza akan berhenti menyediakan perkhidmatan, beliau menjawab: “Sudah tentu, risiko itu ada. Dan apabila saya mengatakan bahawa kurang daripada 30% daripada kemudahan di Gaza masih beroperasi sudah pun memberitahu anda sistem kesihatan yang kebanyakannya runtuh atau hampir musnah.”

Beliau berkata mereka mesti mengiktiraf usaha doktor dan jururawat di Gaza, kerana tanpa mereka, kemungkinan besar mana-mana sistem lain sudah pun runtuh.

“Sistem penjagaan kesihatan berada dalam keadaan kritikal,” katanya, mencadangkan bahawa satu-satunya cara untuk memperbaiki adalah untuk kembali kepada permintaan asal mereka.

“Maksud saya, jika anda mahu mudah, seragam, sangat rumit untuk meletakkannya dengan cara yang praktikal di lapangan, tetapi kita perlu mempunyai lebih banyak bantuan kemanusiaan, kita perlu mempunyai lebih banyak akses. Dan, sudah tentu, kita perlu menyeru semua pihak bahawa hospital, ambulans, aka pekerja mesti dilindungi,” tegasnya.

Beliau berkata semakin lama konflik itu berterusan, semakin besar keperluan kemanusiaan.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button